Éjszakai könyvmolyok, bringások és állatbarátok hétvégéje jön

Elérkezett az év első hétvégéje, amikor végre tényleg szép idő vár ránk. Kabátot le, napszemcsit fel és irány programokra! A legizgalmasabb tippek közül válogattunk: lesz ürgelessel egybekötött balatoni piknik, könyvesboltok éjszakája és giga nagy bringás fesztivál is. Ne hagyja ki!

Ezen a hétvégén végre tényleg nem kell ahhoz igazítanunk a családi programokat, hogy vajon mikor kezd el hirtelen szakadni az eső. És bizony kínálatban sincs hiány, szuperebbnél szuperebb lehetőségek közül válogathatunk, csak győzzük kiválasztani a kedvencünket! Ha esetleg otthon ücsörgős hétvégét tervezett, programajánlónk után már korántsem olyan biztos, hogy nem vág neki azonnal a városnak. Mi szóltunk!

Itt az ürge, hol az ürge?

A Balaton-imádók végre becuccolhatnak a kocsiba és délnyugatnak vehetik az irányt, mert úgy néz ki, hogy ezen a hétvégén végre nem kell szélviharra készülni. Jobbnál jobb programok várják a tónál, mi pedig igyekeztünk kiválasztani a legszokatlanabbat, a nyertes így a tihanyi ürgeleső piknik lett.

A Tihanyi Belső-tóFotó: Gyöngyixx / Indafotó

 A programot szombaton rendezik meg a Belső-tó partján, ahol az év emlősének választott ürgék teleszkópos megfigyelése mellett Vincze Bálint természetfotós Ürge mese című kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők, valamint a természetfotózás kulisszatitkaiba is betekintést nyerhetnek. A legviccesebb programnak talán az ürgelyuk-számlálás ígérkezik. Különböző előadók is részt vesznek az eseményen, akik mesélni fognak többek között a hazánk természeti állapotát figyelő Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszerről és a Vadonleső Programról is.

Tavaszi ürgelesFotó: morvaiszilard / Indafotó

 A nyár végétől egészen a tél végéig dermedt téli álmot alvó állatok hímjei ébredés után azonnal serény területfoglalásba kezdenek, hogy a később "álmosan" előbújó nőstényeket már "rendezett viszonyok" között várják, majd együtt népesítsék be a területet. Ennek a tavaszi nyüzsgésnek lehetünk tanúi a pikniken. Többek között azért választották idén az ürgét az év emlősének, hogy ezzel is elősegítsék a megismerését és a hatékonyabb védelmét. Ezek az állatok ugyanis olyan fokozottan védett madarak táplálékai, mint a kerecsensólyom vagy a parlagi sas.

Magyarországon szerencsére egyelőre még viszonylag nagy ürgeállományt találunk, közülük is kiemelkedik mintegy 30 ezres állományával a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Az ember tájátalakító tevékenységének következtében azonban egyre csökken a számuk, ezért az ürge jelenleg természetvédelmi oltalom alatt álló, fokozottan védett rágcsálónak számít, melynek eszmei értéke 250 ezer forint.

Kedvet kapott az ürgeleséshez? A piknikről itt olvashat részletesen.

Könyvmolyoknak és éjszakai baglyoknak

Idén negyedik éve rendezik meg április 25-én a Kis Könyves Éjt, azaz a független könyvesboltok ünnepét a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválhoz kapcsolódóan. Ha szereti a könyveket és a könyvesboltok különleges hangulatát, és felcsigázza egy irodalmi séta gondolata a tavaszi estében, itt a helye!

Az Írók Boltja a 2013-as Kis Könyves ÉjenFotó: Facebook / Kis Könyves Éj

 Ezen az estén 18 budapesti és 9 vidéki könyvesbolt, 8 külföldi kulturális intézet, több civil szervezet és sétaszervező társulás várja az olvasókat, hogy együtt hódoljanak kedvenc hobbijuknak. Napszállta előtt családi programokkal, könyves sétákkal és és bicikli túrával készülnek a szervezők, majd sötétedés után kezdődhet a könyvfalás. Az éj beköszöntével pedig kortárs magyar és külföldi szerzőket is vendégül látnak a boltok. A Kis Könyves Éj programjait ide kattintva találja.

I Bike Budapest, avagy Critical Mass újratöltve

Ex-Critical Mass rajongóknak és minden bicikliőrültnek szól az I Bike Budapest vadiúj kezdeményezése, ami várhatóan a főváros eddigi legnagyobb bringás felvonulása lesz. Az I Bike szombat délután indul a Bakáts térről, majd a Hősök tere, az Erzsébet híd és a Lánchíd érintésével a Margitszigeten ér véget.

Bringaemelés az utolsó előtti Critical MassenFotó: Obi van Kitobi / Indafotó

 A szervezők külön felhívták a figyelmet, hogy a felvonulás végig biztosított útvonalon halad, ezért kisgyerekes családokat is szeretettel várnak, ráadásul nem csak biciklivel, hanem akár gördeszkával és rollerrel is lehet érkezni. Ha pedig nincs kedvünk végigtekerni az egész utat, akkor is bárhol lecsatlakozhatunk a menetről és odamehetünk a Nagyrétre, ahol várhatóan fél 7-kor kerül sor a híres bringaemelésre. Ha ön is szívesen cangára pattanna, az esemény részleteiről itt tudhat meg többet.

Ünnepelje a Föld-napját az Állatkert lakóival!

Már szerdán elkezdődött és egészen vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az Állatkert szokásos kínálata mellett a fesztivál öt napján délelőtt 10 és délután 4 óra között tizenkét helyszínen várják izgalmas természetvédelmi programokkal a családokat. Többek között megismerkedhetnek a legkülönbözőbb mentett állatokkal és a magyarországi vizek és vízpartok élővilágával, de lesz távcsöves madármegfigyelés és madárfelismerés is.

Az Állatkert főbejárataFotó: Facebook / Fővárosi Állat- és Növénykert

 Avatott szakemberek a vízi és hegyi túrázás rejtelmeivel, az Állatkert munkatársai pedig a Déli-sarkvidék élővilágával ismertetik meg az érdeklődőket, kapcsolódva az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének sarkvidéki természetvédelmi kampányához. A Pálmaház közelében ásvány- és őslénybemutatót tartanak a Magyarhoni Földtani Társaság jóvoltából, a Konfuciusz Intézet pedig a kínai kultúrát ismerteti majd meg a gyerekekkel. A Föld Fesztivál részletes programját ide kattintva találja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek