A Qatar a magyarok kedvenc légitársasága

  Ha a hazai utazóközönségen múlt volna, az egy éve nem létező Malév is a kedvenc légitársaságok közé került volna. A nosztalgia helyett azonban a 2012-es légitársasági teljesítményekre koncentrált a repjegy.hu, amikor online szavazást hirdetett. Az eredmények közt néhány meglepetés is előfordult, például amikor egy fapados stewardessei kiütik a nyeregből a nagy légitársaságokat.

  Több mint kétezerötszáz szavazat érkezett a repjegy.hu Az én légitársaságom 2012 elnevezésű felmérésére. A hazai utazóközönség kedvence összesítettben a Qatar Airways lett, a második helyre a Turkish Airlines került, és a harmadik kedvenc a KLM - derült ki az oldalt üzemeltető Weco Online budapesti sajtótájékoztatóján, ahol öt kategóriában vették át az utazóközönség díjait a légitársaságok hazai képviselői.

  Bezzeg a Malév de jó volt

  Galéria: Kedvenc légitársaságokFotó: Mark H. Milstein / Northfoto

  Az öt favorit közé a világ legjobb légitársaság-szövetségéhez tartozó British Airways is bekerült, és ha az utazókon múlt volna, akkor a Malév sem hiányzott volna a toplistáról.

  A szavazás egyik érdekessége, hogy bár a Malév tavaly januárban csődöt jelentett, a szavazáson részt vevő utasok több kategóriában is - mint például fedélzeti kiszolgálás, vagy a magyar utazók igényeit figyelembe vevő menetrend - előkelő helyre emelték. A repjegyforgalmazó oldal munkatársai azonban nem vették figyelembe a néhai légitársaságunkra leadott szimpátiaszavazatokat, tekintettel arra, hogy csak a 2012. évi utazásokat értékelték. A Weco Online ügyvezetője szerint ha a Malévot széles körben övezte volna ez az elégedettség és mítosz, talán nem kellett volna eltűnnie a piacról.

  Egy fapadosé a legjobb személyzet

  Ami némileg meglepő, hogy a legkedvesebb légiutaskísérő személyzet díját nem egy hagyományos, hanem egy fapados légitársaság, a prágai székhelyű Smartwings nyerte el, amelyik csak 2012 tavaszától érkezik Budapestre. Az viszont kevésbé lepett meg bennünket, hogy fapados légitársaságok az árérzékeny kategóriában kerültek csak a toplistára, de ott sem ők a legobbak. Ami az ár-érték arányt illeti, a szavazatok szerint a diszkontok közül a cseh Smartwings, a Wizz Air és a Germanwings került fel a top ötös listára, de még ezt a kategóriát is a Qatar nyerte.

  A Qatar érdemei

  Galéria: Kedvenc légitársaságokFotó: Qatar Airways

  Kíváncsiak voltunk, hogy a napra pontosan két éve Magyarországon is bázist nyitó katari légitársaság borsos árai ellenére hogyan nyerte meg a kategóriát. A társaság magyarországi képviselője szerint a szolgáltatások árának meghatározásában szerepe van a kerozin árának is, ami az ő részükről előnyt jelent. Valószínűleg Qatar olyan, plusz szolgáltalások miatt is népszerű, mint hogy honlapján online vízumügyintézésre is lehetőség van az Egyesült Arab Emírségekbe, és cool-faktorához még olyan, marketingértékben erős megállapodások járulnak hozzá, mint például az, hogy a business classon négy, Michelin-csillagos séf készíti az ételeket.

  Az sem jár viszont rosszul, aki turistaosztályon utazik. Személyes benyomásaim alapján figyelnek az ételválasztékra, jó borokat szolgálnak fel, rendszeresen frissítik a filmkínálatukat, a zenéiket, egyedül csak az utastér lehűtésének mániája furcsa több, közel-keleti légitársaság, így például a Fly Emirates esetében is. A forró Afrikába is repülő Qatarra nem árt rétegesen felöltözni.

  A legjobb menetrenet a KLM állítja össze

  A szavazáson a holland KLM több kategóriában is jól szerepelt, például ők kínálják a legjobb menetrendet. Ez egyrészt az üzleti utazóknak fontos, hogy egy egy napos, európai kiruccanásra ne délután háromkor kelljen elrepülniük, de az is lényeges, hogy például egy hosszú hétvégére Berlinbe utazó párnak hány teljes napja lesz a városnézésre.

  A Turkish Airlinest szintén jó szívvel emlegették a hazai utazók, és néhány hónappal ezelőtt a JTB Hungary fennállásának 100. évfordulója alkalmából tartott sushipartiján is azt hallottuk a japán utazási iroda munkatársaitól, hogy a légitársaság jó és rugalmas, kifejezetten szeretnek velük dolgozni. A szavazáson a törökök a legjobb fedélzeti ellátással kerültek az első helyre. Ebben a kategóriában a favorit Qatar csak a második lett, a harmadik helyre pedig az ételkínálatra egyre inkább adó British Airwayst szavazták meg.

  És aki megosztó

  Galéria: Kedvenc légitársaságokFotó: Mark H. Milstein / Northfoto

  Az a légitársaság, amelyik jellemzően megoszta a magyarországi utazókat, a Ryanair. A több fapadost is érintő sátras check in rendszerét, a személyzet modorát már mind elemezték olvasóink a Travelón, de a repjegy.hu oldalán megjelentetett kommentek alapján adódhatnak még kellemetlenségek. "A Budapestről érkezett gépről legördülő bőröndöket 2-3 méteres dobással, időnként erőteljes rúgással terelték helyre az ír alkalmazottak" - írta egy utas santiago néven.

  A sátras beszállítás tesztidőszaka után, novembertől a Wizz Air visszaállt a buszoztatásra, mondván az előbbi beszállítási mód nem felel meg a légitársaság biztonsági és szolgálati színvonalának. A Ryanair, a Jet2 és az easyJet maradt a beszállókapuk használatánál. De azért van néhány szolgáltatás, amellyel a fapadosok is igyekeznek az utazók kényelmét szolgálni. Az easyJet járatain például novembertől bevezették az ülőhely foglalást , a Jet2 pedig állatokat is utaztat.

  2012 kedvencei

  A Legjobb légitársaság - összesítés

  Qatar Airways
  Turkish Airlines
  KLM Royal Dutch Airlines
  Smartwings Travel Service
  British Airways


  A legkedvesebb légiutaskísérők


  Smartwings
  Qatar Airways
  KLM Royal Dutch Airlines
  Germanwings
  Swiss


  A legjobb menetrend


  KLM Royal Dutch Airlines
  Qatar Airways
  British Airways
  Lufthansa
  Germanwings


  A legjobb fedélzeti ellátás


  Turkish Airlines
  Qatar Airways
  British Airways
  Smartwings
  KLM Royal Dutch Airlines


  A legjobb ár-érték arány


  Qatar Airways
  KLM Royal Dutch Airlines
  Smartwings
  Wizz Air Hungary
  Germanwings

  Újabb cikkünk ebben a témában:

  Még 4 napig szavazhat kedvenc légitársaságára! - 2013.12.28.
  December végéig lehet ugyanis szavazni az "Én légitársaságom" jelöltjeire. 

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!