A Jet2 állatbarát légitársaság

Egy korábbi állatmentő akciójában a Jet2 oroszlánokat szállított. A brit fapados repülőgép bejárást tartott, ahol megtudtunk néhány érdekességet. Például hogy a vezetőkutyákat a fedélzetre engedik, és gépeiken az átlagosnál nagyobb hely van a lábunknak, mivel a sztenderd ülésvastagságnál vékonyabb üléseket használnak.

Idén utolsó alkalommal volt lehetősége a turisztikai szakembereknek és az újságíróknak a Liszt Ferenc repülőtérre érkezve megnézni, hogy is néz ki belülről a Jet2 légitársaság egyik repülőgépe. Az, hogy utolsó lehetőség, jó hívószónak bizonyult a számunkra is. A diszkont légitársaság 2004 óta jelen van a hazai piacon, és a főbb járatbővítések nem idén történtek, hanem korábban, így tehát kíváncsian vártuk, milyen hírérték kapcsolódik ehhez eseményhez.

 

Sátras indulás

Galéria: Jet2Fotó: Path Dániel / Travelo

 

Kísérőnk, Borsos András, a Menzies Aviation duty operation igazgatója elmondta, megváltozott a beszállítás módja a Jet2 rendszerében. Október végétől az utasokat már nem busszal szállítják a tranzitból a járathoz, hanem egy, a tranzitból nyíló folyosón átsétálva jutnak el a beszállító sátorig, amelynek a közeléből indul a repülőgép. A rendszer szerint ott huzamosabb ideig senki nem várakozhat, a járatindulás előtt röviddel lehet csak a tranzitból kilépni a folyosóra. Kíváncsian várjuk majd az utasok tapasztalatait.

A repülőbejárás egyébkébt nem egyszerű, mint azt tapasztaltuk, sok előkészületet igényel, és persze biztonsági ellenőrzést és pontos időzítést.

 

A fapadosok középkategóriája

 

A Leedsből érkező gépre várva neonsárga mellényt kaptunk és néhány információt a járatokról. Eszerint Manchester és Budapest között mindennap van járat, ez a legsűrűbb útvonal. Edinburgh heti három járatot, Leeds pedig most még heti kettőt indít Budapestre, de a téli menetrend szerint nincs leedsi járat. A Magyar Turizmus Zrt. tavalyi jelentése szerint egyébként hazánk harmadik legfontosabb turisztikai küldőpiaca az Egyesült Királyság.

Ha a hazánkban elérhető fapadosok kiszolgálásának a színvonalát és jegyárait nézzük, a leedsi székhelyű Jet2 az Air Berlin kategóriájába tartozó légitársaság, a fapadosok között a középkategóriát képviseli. A Wizzair ennél olcsóbb, a Ryanair pedig a legolcsóbb, és utazóközönsége főleg fiatalokból áll, egyetemistákból és állítólag ingázó szakmunkásokból.

Ahogyan egy Jet2 járat ki és beszálló utasait látva általánosságokat meg lehet állapítani, a brit fapadosra inkább az üzleti utazók, és családosok foglalnak, de a reptéren dolgozók tapasztalatai szerint Manchesterből és Leedsből sokan érkeznek Budapestre legény- vagy lánybúcsúra, ha esküvői szezon van. A legénybúcsús brit csapatokról sok budapestinek vannak történetei az éjszakából.

 

Leeds télen is menő, Edinburgh sajátos hangulatú

Galéria: Jet2Fotó: Path Dániel / Travelo

 

A három, választható célállomás közül Leeds az, ahol a turizmus a legtöbb elismerést kapta az utóbbi tíz évben. 2005-ben például egy nemzetközi szavazáson a Londonon kívüli, népszerű brit városok közt Leeds nyerte el az év leglátogatottabb városa címet. És bár télen nincs Jet2 járat, a város ebben az évszakban is jó hely, a Millenium téri karácsonyi vásárt már novemberben elkezdik. A több mint 21 kilométer hosszan kihelyezett karácsonyi világítást pedig november utolsó hetében kapcsolják fel, és szabadtéri koncertekkel ünneplik a szezonnyitást.

Manchesterről ismert, hogy már a római kor előtt lakott település volt. Castlefield a város legrégebbi része, ahol még római kori vízvezetékek is láthatók. Az ipari nagyvárosnak rengeteg látnivalója és híres múzeuma van. Érdemes megnézni a Tudományok Múzeumát, vagy az éppen tíz éve nyílt, különleges formájú tornyot, az Urbist, a városi élet múzeumát. Bevásárlóközpontjai mellett a piacai is látványosak, például a francia piac és a virágpiac.

Végül a skóciai Edinburgh egy sajátos hangulatú főváros. A középkori óvárost - benne a kialudt vulkánkúp tetején álló Edinburg várát - egy neoklasszicista negyed egészíti ki, és ez a két, történelmi városrész alkotja a központot. Emellett rengeteg modern építészeti remekműve van, sokat közülük szakmai díjakkal jutalmaztak. A látnivalói közül a vár és a Holyrood-palota között húzódó Royal Mile, a Calton-domb, vagy a Water of Leith folyó partja és a királyi botanikus kert kihagyhatatlan.

 

Kutyát szállíthatunk Manchester felé

 

Ami az utazást illeti, erre a légitársaságra 3-4 hónappal az indulás időpontja előtt érdemes foglalni, akkor lehet a legjobb áron jegyhez jutni. Utolsó pillanatos kedvezményekre nemigen lehet számítani, mert jellemző a telt ház. Repjegyet a szokott módon, online foglalhatunk.

A további sajátosságok közé tartozik, hogy a csomagtérben lehet kutyát szállítani, de Budapesttől kifelé csak a Manchester felé közlekedő útvonalon. Bizonyos járatokon vezetőkutyákat a fedélzetre is felengednek, de kisállatokat az utastérbe nem vihetünk fel.

 

Vékonyabb ülések, több hely

 

Galéria: Jet2Fotó: Path Dániel / Travelo

 

Érdekesség, hogy a légitársaság korábban szerepet vállalt egy nemzetközi állatmentő akcióban, amelyben egy romániai állatkertből menekítettek ki tizenhárom oroszlánt. Az állatokat Budapestre szállították, majd innen a légitársaság gépével vitték tovább a doncasteri állatközpontba. A fapados bizonyos, személyszállító járatait át lehet alakítani áru és teherszállító géppé azzal, hogy az üléseket és a padlót kiemelik.

Most, miután a leedsi járat utasai leszálltak a gépről, a személyzet villámgyorsan kitakarított, nézhettünk fel a gépre körülbelül tíz percre. A fapadosokra nem jellemző, hogy sokkal több hely lenne a lábnak, mint egy helyközi buszjáraton. Mint azt láttuk, a Jet2 ezt a problémát úgy oldotta meg, hogy vékony üléseket épített az utastérbe, és ezzel jó néhány centivel meg tudták növelni a sorok közti távolságot. Miután kipróbáltuk az üléseket, már érkeztek is az új utasok, és a gép elindult visszafelé – nélkülünk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek