Testfestéssel és Rigó Jancsival csábít az Állatkert

A Fővárosi Állatkert főkapu épületében megnyílt a Gundel cukrászda, az étterem pedig a paprikás csirke univerzumából merített Zoo menüt tervezett, részben az állatkerti közönségnek. Pénteken először rendezik meg az Éjszakázoo-t, amikor is fáklyák fénye mellett éjfélig lehet állatokat nézni.

"A világ egyik, ha nem a legszebb műemléki állatkertjében vagyunk most" - lelkendezett Dr. Persányi Miklós, a Fővárosi Állatkert főigazgatója a Gundel Patisserie sajtóeseményén, ahol az étterem melletti cukrászda megnyitását jelentették be.

A süteményespult mellett belógni nem lehet

Galéria: Gundel PatisserieFotó: Páth Dániel / Travelo

A felújított főkapu épületében nyílt cukrászdát máris ellepték a vendégek, és mivel terasza az Állatkertre nyílik, voltak, akik a bejárati kasszát elkerülve inkább a Gundel süteményes pultja mellett elsétálva szerettek volna beslisszolni. Tervük nem sikerült, egy biztonsági őr szokatlanul barátságosan, de az útjukat állta.

Valóban, büszkeségünk az Állatkert, a szecessziós főbejáratával, Zsolnay-majolikával díszített kupolájával, Róth Miksa műhelyében tervezett üvegmozaik díszítésével, és a faragott állatfigurákkal, de azért egy biciklitárolót elhelyezhettek volna a bejárat előtt. Az utcafronton az oszlopokat lehet használni, amíg be nem telnek a helyek. Nekem egy klasszikus, piros postaláda vas lába jutott, de ez kétségkívül segített felidézni a vattacukros, városligeti nosztalgiát.

Három fogás 1910 forintért

A bejáratot és a főkapuhoz tartozó, korábban a gazdasági és pénzügyi irodáknak helyt adó épületet 220 millió forintos, európai uniós támogatású projekt keretében újították fel, majd a szárny üzemeltetésére lehetett pályázni. A nyertes, a szomszédos Gundel étterem több mint 200 négyzetméteres teraszt nyitott az új cukrászdájához, ahova az Állatkert felől is ki lehet ülni.

Persányi Miklós szerint ezzel a lépéssel visszatértek a hagyományokhoz, a két intézmény ugyanis a nyitásától kezdve együttműködött a szocialista rendszerig. Most tehát nemcsak szimbolikusan, hanem valójában is lebontották kerítést a telekhatáron. Az együttműködés örömére a Gundel Zoo menüt tervezett azoknak, akik akár az Állatkertben barangolva családostul beülnének az étterembe, de nem szeretnének tízezreket költeni ebédre. A három fogásos menü 1910 forintba kerül, utalva az évszámra, amikor Gundel Károly megnyitotta éttermét.

Nem célunk lehúzni a vendéget egy drága kólával

Galéria: Gundel PatisserieFotó: Páth Dániel / Travelo

"Nyilván nem beluga kaviárra kell számítani, de ugyanazok az alapanyagok és technológiák kerülnek a menüben elérhető ételeinkbe is, mint amelyeket az étteremben kínálunk. Az ételekhez szódát is felszolgálunk, itt tehát nem arról van, hogy adunk egy ételt olcsón és lehúzzuk a vendéget egy drága kólával. A célunk az, hogy mindenki az ízlésének és fizetőképességének megfelelően tudjon jót enni" - mondta Alföldy Tádé, a Gundel csoport igazgatója.

Mivel a célközönség a mindenki, a hétköznap és hétvégén is fogyasztható menüt láthatóan a hazai alap gasztronómiai igények Gauss-görbéjéhez igazították. A sajtótájékoztató után megkóstolhattuk a két menü valamelyikét. Az A menü hideg körtelevesből, barbecue mártással és sült steakburgonyával tálalt sült oldalasból és a desszertes pultról választható süteményből állt. A B menü frankfurti leves volt, csirkepaprikás tejföllel és galuskával, és szintén opcionális desszert. Az oldalas puha, omlós, a barbecue szósz egy kicsit talán túl édes, de illik a húshoz. Ha a menü mennyisége kajakómát nem is okoz, állagra, ízre rendben van. A vegetáriánusok, laktóz- vagy lisztérzékenyek és más, speciális étrendet követők viszont nem tudják végigenni.

Sírtam, mint egy kisgyerek

Ami az éttermet illeti, Alföldy Tádé szerint a vendégkör nagyjából fele-fele arányban magyarokból és külföldiekből áll, vagyis nőtt a Gundelbe járó magyarok száma. A kérdésünkre az igazgató elmondta, ebben szerepet játszhat a Facebook, a gasztroblogok, és az is, hogy pár éve nem emeltek árakat. Mivel az ételek színvonalát tartani szerették volna, elmondása szerint az éttermi költségeket csökkentették.

A Gundel süteményeit nem érte el a dizájnsütemények trendje, Juhos József cukrász chef desszertjei hagyományos módon néznek ki, így szemben sok más kortárssal, egyértelműen felismerhetőek. Fotósunk így fogalmazott a kisebbre méretezett szortiment végigkóstolása után: "lehet, hogy nem nagyok a sütik, de sírtam, mint egy kisgyerek, olyan finomak." A cukrászdában egyébként cukormentes édességeket is kínálnak. A főcukrász kedvenc műfaja a csokoládé, és annak minden kreatív felhasználási módja a díszítéstól a bonbonokon át az ízesített mousse-okig.

Sütemények és mesék

Új Gundel torta


Az alaprecept a Gundel-család egyik, százéves receptes könyvében található, amelynek értelmezésében az étterem történésze is részt vett. Az alapján újratervezték a süteményt. Mandulalisztes, diós, csokis piskóta és tejszínes, csokoládés ganache krém alkotja

.
Somlói Galuska


A desszert Gollerits Károly, a Gundel egykori vezető pőpincérének találmánya, aki a Somló-hegy vidékéről származó feleségét szerette volna meglepni valami piskótatésztás, csokis, tejszínhabos finomsággal. A desszertet Szőcs József Béla cukrászmester készítette el sima, diós és csokoládés piskóta felhasználásával. A Somlói az 1958-as brüsszeli világkiállításon díjat kapott, a hazai lakosság körében végzett, 2010-es felmérés szerint pedig a magyarok kedvenc desszertje.


Rigó Jancsi


A legenda szerint a híres cigányprímás, Rigó Jancsi 1896-ban a párizsi Restaurant Payard-ban játszott, amikor a belga Chimay herceg felesége, az amerikai Clara Ward beleszeretett a zenészbe. Később elhagyta a férjét Rigó kedvéért, aki ezért elvált feleségétől, Barcza Mariskától. A prímás meghívta új szerelmét egy pesti cukrászdába csokis süteményre, amelyben a cukrász meglátta a marketingértéket és azt a desszertet vendégéről nevezte el. A szerelem egyébként egy évtizedig tartott, és kapcsolatuk ideje alatt állítólag több mint 8 millió dollárt herdáltak el.

Éjszakázoo, búvárkodás, testfestés 

Galéria: Gundel PatisserieFotó: Páth Dániel / Travelo

 Az Állatkertnek is volt egy bejelentése: idén első alkalommal, augusztus utolsó péntekén, augusztus 31-én rendezik meg az Éjszakázoo-t, ami a hazai állatkertek és vadasparkok éjszakája. A Magyar Állatkertek Szövetsége kísérleti kezdeményezése ez, amelyben a budapesti mellett a győri, a debreceni, a miskolci, a jászberényi állatkert vesz részt, valamint a Budakeszi Vadaspark, a Campona Tropicarium és a poroszlói Ökocentrum is nyitva van este 7 és éjfél között, de új vendégeket csak 11-ig engednek be. Ha az akció sikeres lesz, akkor a Múzeumok Éjszakájához hasonló sorozatot szeretnének elindítani.

Budapesten az a terv, hogy fáklyákkal világítják meg a tereket a hangulat kedvéért és testfestést szerveznek. A Tropicariumban bemutatják majd azt a szűrőt, amelyik több millió liter tengervizet tart tisztán. A poroszlói Ökocentrumban pedig aki szeretne, búvárruhát ölthet és közösségi élményként tanulmányozhatja a vizák életét.

A ráják, és koronásdarvak is belehúztak

Az akcióban a fővárosiak és a környéken élők járnak jobban, ha már a jegyek nem olcsók, mert ha egyet vásárolnak (a felnőtt jegy 3000 Ft, gyerekeknek, diákoknak 2000 Ft), az érvényes az Állatkerten kívül a Campona Tropicariumba és Budakeszi Vadasparkba is. Ez utóbbi helyre már reggel 9-től beengednek Éjszakázoo jeggyel.

Aki az elmúlt években nem járt az Állatkertben, néhány újdonságot talál a felújított bejáraton és műemléki főkapu épületen túl is. Idén tavasz végén megnyílt a Varázshegy, a Nagyszikla belsejében kialakított, három szintes, interaktív bemutatótér. Több mint száz különleges állatfaj él ott, és Darwin labort alakítottak ki evolúció-fanoknak. Az őstengeri bemutató rájamedencéjében idén nyáron tengeri ráják születtek, és ez a faj most szaporodott először itthon. Idén született egy zsiráfborjú 170 centivel, egy törpezebu-borjú, néhány mangalica malac, és sörényes borjú is, és a koronásdarvak is belehúztak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek