Itt van az évnek az a fekete napja: amikor csak a vásárlásról szól minden, vagy mégsem?

Ma már több lehetőségünk van, ha elérkezik a fekete péntek, a nagy leárazások, vagy látszat leárazások ideje. Ha tényleg vásárolni szeretnénk, akkor megvehetünk bármit, ami a szívünk vágya. De ha nem szeretnénk élni a hirdetett lehetőségekkel, akkor nem kötelező - választhatjuk a "Ne vásároljunk semmit" napot is.

Már hazánkban is évek óta hagyományosnak mondható a Black Friday, vagyis a Fekete Péntek, ami elsősorban a vásárlási láz kiéléséről szól. Bár jelenleg kevesebb ilyen arcunka nyomott hirdetéssel találkozni, mint a korábbi években, a vásárlási kényszer így is megvan.

Forrás: Flickr.com

Amerikában ezen a napon, a hálaadást követő pénteken, óriási akciókkal várják azokat, akik vásárolni szeretnének. A sorok pedig már kora reggel kígyóznak a boltok előtt. A Fekete Péntek állítólag a könyvelők világából kapta a nevét. A főkönyvekbe ugyanis piros tintával írták be a veszteséget és feketével a nyereséget. Ez az akciónap pedig kifejezetten jó hatással van a bevételre, mert az emberek már ekkor elkezdenek karácsonyra vásárolni.

Egy másik magyarázat szerint, az először 1960-ban említett Fekete Péntek, a kereskedelem azon időszakaira utalt, amikor az üzletekben rengetegen voltak, káosz uralkodott, és az eladók bizony féltették az életüket.

A Fekete Péntek őrületes vásárlási rohamának ellentétpárja a Ne vásárolj semmit! nap, amit 1992 szeptemberében tartottak meg először Mexikóban. A megmozdulást egy kanadai reklámszakember hozta létre, aki a szüntelen túlfogyasztás ellen akart ezzel tiltakozni.

Fekete Péntek hirdetés - ne vegyél semmit matricával bojkottálvaForrás: Donald Trung Quoc Don /© CC BY-SA 4.0

Hazánkban 2011-ben tartottak először Ne vásárolj semmit! napot. A Ne vásárolj semmit! nap persze nem arról szól, hogy kenyeret sem vehetünk aznap a boltban. Sokkal inkább a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet. 

Túlfogyasztás helyett átgondoltság

Ha nem dőlünk be a tervezett elavulásnak, és nem veszünk új telefont vagy elektronikai eszközt csak azért, mert kijött a legújabb típus, máris közelebb vagyunk a tudatos vásárláshoz. Jó megoldás az is, ha használtan, másodkézből veszünk valamit: ruhaneműt, játékot, könyvet, bútort. Menő olyan terméket használni, aminek története van! Lehetőleg ne időtöltésnek használjuk a vásárlást és keressünk inkább élményajándékokat. 

Források: G-portal/világnapok-emléknapokveledmindenlepesnel.hu

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek