Titkos helyszínek a világból: A Cima Ora erőd

Olaszországban, Lombardia régiójában járunk, Bagolino hegyoldalba és völgybe épült szépséges kis települése környékén. Most nem 1 eurós házakat mutatunk, hanem egy elhagyatott, első világháborús erődítményt, ami a helységhez közeli hegy tetején terül el. Félelmetesen néz ki, de körbejárható.

A Forte de Cima Ora 1913 és 1915 között épült, de nem sokáig vették hasznát az első világháborúban. Egyike volt annak a 42 erődnek, amelyet az első világháború kezdetén építettek. Feladata az egykori Olasz Királyság (1861–1946) védelme volt az osztrák-magyar erők ellen. A megszálló csapatok későbbi kivonulása azonban feleslegessé tette az erődöt. A katonákat és az ágyúkat eltávolították a Cima Ora erődből és máshová helyezték át. Az építmény üressé vált és az enyészeté lett.

Forrás: Huize LAMP / flickr.com / CC BY-SA 2.0

Az évek alatt, amit csak lehetett elhoztak az erődből. Teljesen kifosztották - az összes bútort, ablakot, ajtót és még a gránitból készült lépcsőket is elvitték. A betonszerkezetet kétségtelenül úgy építették, hogy ellenálljon a háború viszontagságainak, de az idővel, a természet hódító hatalmával nem tudta felvenni a harcot.

Azok az emeletei, árkádjai, alagútjai melyek még nem omlottak össze, már a megsemmisülés szélén állnak. Éppen ezért tilos bemenni a falak közé, de kívülről jól láthatók az erődítmény maradék falai, és így is árasztják magukból a nyugtalanságot.

Forrás: lakeidrotravel.com

Az erődítmény mellett húzódik egy erdei ösvény. Ha ezen közelítünk, akkor az első épület amit megpillanthatunk, a laktanya; itt szállásolták el anno a szolgálaton kívüli katonákat. Kicsit feljebb van az erőd alsó bejárata, valamint a lőporraktár.

Forrás: lakeidrotravel.com

Az eredeti erőd három szintből állt. A tetején négy kör alakú lövészárok kapott helyet, ezekben voltak az ágyúk. A gödrök belsejében még mindig láthatók azok a fülkék, ahol a lövegeket tárolták. A lebetonozott hegytetőről pazar kilátás nyílik a környező hegyekre és lejjebb az Idro-tóra is.

Erre figyeljetek, ha erre jártok

Bár tilos bemenni a falai közé - és senkit nem bíztatunk arra, hogy hágja át a szabályokat, de ha követjük az erőd körül futó ösvényt, elég sok részét meg lehet nézni, és le lehet fotózni az építménynek. Ezt még a helyi Lake Idro Travel oldal is jelzi a honlapján. Azok szerint, akik már jártak arra, ajánlott követni a többé-kevésbé aszfaltozott utat a Baremone-hágóig. Itt figyelni kell arra, hogy az út főként egysávos.

Forrás: lakeidrotravel.com

A hágónál nincs parkoló, de az út annyira kiszélesedik, hogy mellette lehet parkolni. Innentől kezdve két lehetőség van: vagy sétáltok a földúton, ami egy idő után nehezebb túraútvonallá alakul. Ez a legjobb útvonal ahhoz, hogy az összes melléképületet lássátok.

Forrás: lakeidrotravel.com

Vagy sétálhattok a „ferratán", aminek az egyik oldala a meredek hegyoldal, a másik pedig egy szakadék. Innen csodálatos a kilátás, de nagyon oda kell figyelni az útra. Akármelyik lehetőséget is választjuk, körülbelül 30-45 percen belül el lehet érni az erődöt.

Forrás: atlasobscura.comwww.bresciatourism.it

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek