A Hold felszínébe csapódott a Luna-25 állomás

A Hold felszínébe csapódott, és megsemmisült a Luna-25 automata állomás - közölte augusztus 20-án a Roszkozmosz orosz űrvállalat.

A Roszkozmosz által kiadott július 23-i fotó a Luna-25 holdjárórólForrás: AFP/Handout

Az űrvállalat szerint szombatra impulzus adást terveztek a szerkezet leszállás előtti elliptikus pályájának kialakításához, azonban moszkvai idő szerint körülbelül 14 óra 57 perckor megszakadt a kommunikáció a Luna-25-tel.

A Roszkozmosz azt közölte, hogy az elmúlt két napban sikertelen volt a szerkezet felkutatása és a kommunikációs kapcsolatot sem tudták felvenni vele. "Az előzetes elemzés eredményei szerint az impulzus tényleges paramétereinek a számítottaktól való eltérése miatt a Luna-25 űrhajó nem a kiszámított pályára állt, és a Hold felszínével való ütközés következtében megszűnt létezni" - közölte az orosz vállalat.

Ez a projekt volt az orosz holdkutatási program első küldetése. Az előző, Luna-24 állomást még 1976-ban a Szovjetunióból indították.

A Vosztocsnij űrállomásról felbocsátott Luna-25 lett volna a projekt irányítóinak reményei szerint az első jármű, amely leszállást hajt végre a Hold déli pólusának nehéz terepén. Az állomás fő feladata a talajösszetétel elemzése és annak megállapítása lett volna, hogy van-e a jég a bolygón.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek