Az űr sötét anyagát próbálja felderíteni a legújabb európai űrteleszkóp

Az Európai Űrügynökség megfigyelő teleszkópját a hétvégén, július 1-jén bocsájtották fel az űrbe, hogy megpróbálja felderíti az univerzum eddig nem ismert úgynevezett "sötét anyagát". A teleszkópot a Kennedy Űrközpontból bocsájtották fel, a SpaceX rakétáján.

Az Európai Űrügynökség űrteleszkópjaForrás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

A floridai Cape Canaveral-ből a SpaceX mintegy 70 méter magas Falcon 9 rakétája emelte levegőbe az Euclid egységet, ami mintegy másfél millió kilométerre a Földtől tartózkodik majd, az L2 Lagrange-ponton. Ez a Nap-Föld rendszer olyan pontja, ahol a gravitációs erők kiegyenlítik egymást, így az ott tartózkodó tárgyak képesek "lebegni".

Az Euclid teleszkóp feladata az lesz, hogy információkat gyűjtsön az univerzumban jelen lévő nem ismert, de feltételezett "sötét anyagáról" és a "sötét energiáról". A sötét anyag csillagászati műszerekkel közvetlenül nem mutatható ki, jelenlétére csak a látható anyagokra gyakorolt gravitációs hatásából lehet következtetni. A sötét energia az a feltételezett energiaforma, ami jelen van az egész univerzumban.

A csillagászok feltételezése szerint a sötét anyag és energia a világegyetem 95 százalékát teszi ki, míg 5 százalékot jelentenek a tudósok által ma ismert elemei.

Az Euclid több hónapon keresztül tartó küldetésének költségvetése másfél milliárd dollár (mintegy 520 milliárd forint), az Európai Űrügynökség (ESA) programjában az Egyesült Államok Űrkutatási Hivatala (NASA) is részt vesz.

Az európai űrtávcső a Naprendszernek hozzávetőleg azon a pontján végzi majd a tudományos megfigyeléseket, ahol az amerikai James Webb Űrteleszkóp is tartózkodik, ami 2021. decemberében hagyta el a Földet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek