Az utazás az agy energiabombája, ami az életünket is megváltoztatja

Dr. Marian Diamond, az idegtudományok professzora, aki Einstein agyát tanulmányozta, azt állította, hogy a külföldi utazás során szerzett új élmények fokozzák kognitív képességeinket. De mit is jelent ez pontosan? 1964-ben Dr. Diamond egy olyan kísérletet hajtott végre, amely teljesen megváltoztatta az agyról alkotott képünket.

Forrás: Shutterstock/Zigres

Laboratóriumi patkányokkal végzett kutatásai szolgáltatták az első kézzelfogható bizonyítékot az agy plaszticitására - vagyis az agy azon képességére, hogy idővel növekszik és változik.
Korábban a tudósok úgy vélték, hogy a gének határozzák meg az intellektust, vagyis az agyi potenciál inkább öröklődik, mintsem fejlődik. Mára az új tudományos felfedezések révén megértettük, hogy a külső ingerek fokozhatják a kognitív teljesítményt, amit az agyi plaszticitás tesz lehetővé 

Hogyan változtatja meg az utazás az agyadat (és az életedet)?

A környezet ingergazdaggá tételének egyik legjobb módja a tudomány szerint is az utazás. Dr. Bohács Krisztina, a kognitív képességek fejlesztésével foglalkozó intelligenciakutató, a GEM tanulási központ szakmai vezetője szerint: „Amikor a komfortzónánkon túlra merészkedünk, agyunknak ismeretlen területen kell eligazodnia. Az utazás megzavarja a rutinunkat, és ismeretlen helyzetekbe sodor minket, ahol menet közben kell alkalmazkodnunk és problémákat megoldanunk.

Forrás: Song_about_summer/Shutterstock

Akár egy új városban kell eligazodnunk, akár egy idegen nyelvet kell megfejtenünk, akár a megszokottól eltérő kulturális etikettet kell elfogadnunk, agyunk kénytelen rugalmasan gondolkodni és kreatív megoldásokat találni. Ez az állandó alkalmazkodás serkenti az agy plaszticitását, fokozza kognitív képességeinket, és új ötletek és perspektívák előtt nyit ajtókat" – fejti ki.

Azok az emberek, akik nyitottak az új élményekre, általában jobban teljesítenek a memória- és egyéb kognitív teszteken, és jobb a mentális egészségük is. Minden új úticél újdonságot hoz az elménkbe, és aktiválja azokat a kognitív hálózatokat, amelyek egészségesen tartják az agyat. Az új ingerekkel – új hangokkal, ízekkel, illatokkal, érzésekkel és látvánnyal – mintegy eddzük az agyunkat: új kapcsolatokat stimulálnak az idegsejtek között, ami viszont felélénkíti az elmét.

Forrás: Gáll Franciska

Ráadásul az új dolgok kipróbálása fokozhatja a kreativitást - az elme azon képességét, hogy a dolgokat váratlan módon összekapcsolja. Az utazás figyelemreméltó módon képes stimulálni az elménket és felszabadítani kreatív potenciálunkat.

Hozd ki a legtöbbet az utazásodból!

Az utazás nem hozza meg a kívánt eredményt, ha nem állítod magadat kihívások elé az út során. Fontos, hogy kilépj a komfortzónádból, és olyasmit csinálj, amit még soha nem csináltál! Raftingolj egy folyón, lovagolj, merülj le a víz alá, vagy hószánozz egy gleccseren! Az ilyen tevékenységek segítenek az agynak új sejteket létrehozni.

Forrás: Shutterstock/Werner Spremberg

"Ezeknek az új és kihívást jelentő helyzeteknek hatására az agy dendriteket növeszt" - magyarázza Dr. Bohács Krisztina.  „A dendritek (az idegsejtek nyúlványai, amelyek az agy különböző részei között továbbítják az információkat) pedig felelősek azért, hogy az agyunk mennyire jól teljesít. Ez a lenyűgöző szerv, amely az embereket a Holdra repítette, az új környezet felfedezése közben folyamatosan fejlődik."

A mindennapi kötelezettségeinktől való elszakadás és az új környezetbe való belemerülés lehetőséget nyújt arra is, hogy újra kapcsolatba kerüljünk önmagunkkal.

Ez segít a tisztánlátásban, kreatív energiáink feltöltésében, valamint saját gondolataink és ötleteink mélységeinek felfedezésében. Legyen szó naplóírásról, vázlatkészítésről vagy egyszerűen csak hosszú sétákról, az utazás teret kínál önmagunk jobb megismeréséhez is.

Forrás: Shutterstock/Kochneva Tetyana

Az utazás az élet későbbi szakaszában nemcsak fontos, hanem kifejezetten ajánlott is. Ha pedig a repülőjegy nem opció, próbáljunk meg metróval vagy busszal eljutni egy új környékre. A kreativitás fejlesztéséhez néha csupán egy kis környezetváltozás is elegendő.
Rajta, fedezd fel a világot – az agyad meg fogja köszönni!

(Forrás: GEM Tanulási Központ sajtóközleménye, címlapfotó forrása: Maridav/Shutterstock - illusztráció)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek