Erre figyeljen, aki gyógynövénygyűjtésre vállalkozik

Nagyszerű családi program lehet egy kirándulással összevont gyógynövénygyűjtés; de csak akkor fogjunk bele, ha tudjuk, mit miért szedünk le!

Beköszöntött a nyár, ilyenkor erdőn, mezőn, réteken rengeteg olyan gyógynövény terem, amit önellátásra túrázók, természetjárók is begyűjthetnek. Fontos azonban ismerni a növényeket és hatásukat, valamint vannak általános szempontok, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni a szedésükkor.

Vértezzük fel magunkat tudással

A gyógynövénygyűjtés során a legfontosabb szempont, hogy a gyűjtő képes legyen azonosítani a növényeket, és elkülöníteni a hozzá hasonló, de más felhasználású, esetleg az emberi szervezetre káros anyagokat tartalmazó példányoktól.

Forrás: Shutterstock.com

Nem elhanyagolható, hogy aki gyűjti ezeket a növényeket, tisztában legyen azzal, hogy a növénynek melyik része tartalmazza legnagyobb mértékben a hatóanyagot. A gyűjtésnél csak azt a részt szedjük le, amire szükség van, ne okozzunk teljes pusztulást. Gyűjteni olyan helyen érdemes, ahol a keresett növény tömegesen megtalálható. Ehhez fontos a tájékozottság. Ahol a növény tömegesen jelen van, ott a minősége is jobb.

Nem mindegy, hol szedjük

Ne felejtsük el, hogy ha természetvédelmi területeken szeretnénk gyógynövényt gyűjteni, ahhoz engedélyt kell kérni az illetékes természetvédelmi hatóságtól. Gyógynövénygyűjtéshez mindig tiszta, emberi tevékenységtől mentes területet keressünk.

Forrás: Shutterstock.com

Az út menti sávoknál az autóforgalom miatt a növények porral és nehézfémmel szennyezettek, a vasúti töltéseknél gyomirtó szereket használnak, a szántóföldek melletti területek pedig növényvédő szerekkel lehetnek szennyezettek. Hasonlóan kerüljük a gyárépületek, szemétlerakó helyek környékét.

Az is számít, mikor gyűjtünk

Gyűjteni akkor érdemes, amikor a növény hatóanyaga már a legnagyobb mértékben jelen van. Ez jellemzően az az idő, amikor teljesen kinyílt. A levél legyen fejlett és ép, kártevőktől mentes, a termés pedig érett és kocsány nélküli.

Forrás: Shutterstock.com

Nem szedhetünk le bármit

Otthoni felhasználáshoz ne gyűjtsünk olyan erős hatású fajokat, amik gyógyszeripari alapanyagnak számítanak. Fontos a védett és a veszélyeztetett fajok ismerete, mert ezek csak kis mennyiségben, adott időben, a környezetvédelmi hatóság engedélyével gyűjthetők. A korlátozás azért fontos, hogy biztosítani lehessen a növények hosszú távú fennmaradását elegendő szaporítóanyag meghagyásával.

Vigyázzunk a növényekre

A gyógynövényeket ne tépkedjük, használjunk metszőollót, ágvágó ollót, kést, ásót, sarlót, kaszát, kesztyűt, kamillafésűt, ponyvát. Ez a mód javítja a hatóanyag minőségét is.

A kamillát szedhetjük szárral együtt isForrás: Shutterstock.com

A különböző növényi részeket más-más tárolóeszközbe gyűjtsük: virágokat kosárba vagy dobozba, lédús terméseket vödrökbe, gyökereket, terméseket zsákba. A gyűjtéshez használt eszközöket tisztán kell tartani, és figyelni kell a személyes higiéniára is.

Mit gyűjthetünk júniusban?

A fehér akác virágzása időjárástól függően májusban kezdődik és júniusig eltarthat. A fekete bodza virágát a virágernyők nyílásának kezdetén kell leszedni. A kamilla virágzatát akkor kell gyűjteni, amikor csöves virágai már sárgák, a fehér színű sugárvirágai pedig vízszintesen állnak. A közönséges nyír kifejlett, egészséges leveleit azok kifejlődése után júniusban gyűjtik a fa hajtásairól lefosztva. Vadon több kakukkfű faj is előfordul. Virágzásuk akár áprilistól egészen augusztusig eltarthat. Szántókon, réteken, tarlón és parlagon hagyott területeken tömegesen virágzik a pipacs a nyár első hónapjaiban.

Forrás: Bors magazin

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek