Medárd napja van, ha ma esik, tényleg 40 napig esik?

Sok helyen a legutolsó fagyos napként tartják számon június 8-át, Medárdot pedig az utolsó fagyosszentként emlegetik. Magyar nevén Medárd egy frank származású katolikus püspök volt, aki a gabona aratásának, illetve a szüreti munkának a védőszentje. 

Forrás: Alsószentiváni Fatimai Szűz Mária-kegyhely, Plébánia / FB

A neve napjához kapcsolódó hiedelem szerint, ha június 8-án, vagyis Medárd napján esik, akkor utána 40 napig esni fog, míg ellenkező esetben, vagyis ha ezen a napon meleg idő van, akkor  40 napos szárazság várható. Mivel arra még nem volt példa, legalábbis a korábbi meteorológiai adatok alapján, hogy 40 napon keresztül essen az eső - ezért a kevésbé szigorú változata úgy szólhat, hogy egy esős Medárd napot csapadékosabb időjárás követ.

Június egyébként hazánkban mindig a legcsapadékosabb hónapnak számít. Ezt figyelték meg az egyszerű földművelő emberek is. Az éghajlati jelenség lényege, hogy júniusra a szárazföld belső részei már felmelegedenek, a meleg levegő fölszáll, és helyébe súlyosabb, párás tengeri légtömegek érkeznek, ezek pedig meghozzák az esőket, zivatarokat. 

A népi meteorológia szerint, ha Medárd napján esik, akkor a fű szépen kihajt, a szőlő bőven terem, de a bor gyönge lesz. Ha azonban napos az idő, akkor negyven napos aszály várható. De mivel Medárd esővarázsló nap is, ezért a regula szerint lehet tenni ellene. 

Ha ezen a napon megfürdetünk egy kakast, nyomban megnyílik az ég, és ömleni kezd belőle a zápor."

Egyes vidékeken a várható szőlő és szilvatermésre is következtetnek a Medárd napi időből. Ha meleg, és napos, jó gyümölcstermés várható, ha esik, bő lesz a gabonatermés, viszont savanyú lesz a bor.

Mennyire igazak a Medárd-napi jóslatok?

Az egyik legnagyobb magyar big data cég, a HCL Technologies Starschema Kft. munkatársai 100 évre visszamenőleg vizsgálták az OMSZ Meteorológiai Adattárában szabadon elérhető időjárási adatokat - írta az egeszsegkalauz.hu. Ezek szerint azt a következtetést tudták levonni, hogy egy csapadékos június 8-át nem követ határozottan több esőnap, mint egy szárazat.

Forrás: Pixabay.com

Budapesten például 1923 és 2022 között összesen 36 alkalommal esett az eső Medárd-napján. "Ilyenkor a 40 napos időszakon belül regisztrált esőnapok átlagos száma 14, míg a száraz június 8-át követő esőnapoké is megközelítőleg ennyi, 13 volt."

De azért van telitalálat is: A HCL adatai szerint az esős 1999. június 8-át követően 40 nap alatt összesen 277 mm csapadék esett (17 esős napon). Egy másik, csontszáraz 1976. június 8. után pedig mindössze 11 mm csapadékot regisztráltak az elkövetkeő 40 nap alatt.

Szóval, készüljünk napernyővel és esőkabáttal is, a lényeg, hogy semmi ne rontsa el a kedvünket, hozzuk ki a legjobbat mindegyik napból.

Forrás: www.rfmlib.hu; egeszsegkalauz.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek