Ritkán látni ilyen irizációs légköri jelenséget, mint most Indiában

Csennai,Tamilnádu állam székhelye India negyedik legnagyobb városa, elővárosaival a világ egyik legnépesebb várostömörülése. A Bengáli-öböl Koromandel-part nevű szakaszán fekvő várost régebben Madrasznak hívták. Itt fotózták a tegnapi nap, június 2-án azt az irizációs légköri jelenséget, amit színjátszó felhőknek is hívnak.

Irizációs felhők az indiai Csennai felettForrás: MTI/EPA/Idrisz Mohamed

A szép jelenség akkor jön létre, ha egy olyan fényforrás közelében, mint a Nap vagy a Hold egy többé-kevésbé áttetsző felhő jár. A fény ilyenkor elhajlik a felhő aprócska cseppjein. "Minél egyenletesebb a cseppek méretbeli eloszlása, annál szabályosabb a színes mintázat a felhőn" - ismerteti  a jelenséget a legkoroptika.hu leírása. 

De azt is hozzáteszi, hogy gyakoribb az az esete, amikor a színek összevissza jelennek meg. Ha viszont bizonyos középszintű felhőtípusokon törik meg a fény, akkor így  koncentrikus körök is létrejöhetnek, ez pedig a koszorú.

Forrás: MTI/EPA/Idrisz Mohamed
Forrás: MTI/EPA/Idrisz Mohamed

Érdekesség, hogy jelenség inkább akkor látható, amikor olyan felhő képét csípjük el, ami nemrég alakult ki. "Ekkor ugyanis a cseppméret és eloszlás egyenletesebb, az apróbb cseppek az idő előrehaladtával nagyobbakká állnak össze."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek