Lovasrendőrök ügyelnek a nyugalomra a Budai-hegyekben

A tavasz beköszöntével a Budai-hegyekben is megnő a kirándulók száma. Az ország leglátogatottabb erdei találhatók itt, különösen sokan járnak a Hárs-hegyen, a Hűvösvölgy és a Szépjuhászné között - jelezte a Pilisi Parkerdő. Tapasztalataik alapján még azt sem túlzás kijelenteni, hogy ilyenkor az erdő már-már zsúfolttá válik, és bizony erdei konfliktusok is kialakulhatnak - a szabadon rohangászó kutyák és a nem megfelelő úton száguldó biciklisek az elsők között vannak, mint problémaforrás. 

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Éppen ezért a Pilisi Parkerdő, a Készenléti Rendőrség és a II. Kerületi Rendőrkapitányság közös akcióba kezdett, és a KÉSZ lovas járőrei már február végén túl voltak a sikeres "próbaüzemen". A lovas járőrök elsősorban arra ügyelnek, hogy az írott és íraltan erdei szabályokat mindenki betartsa, és ne legyenek surlódások az erdőben túrázók között. A lovasokkal a Hárs-hegy ösvényein találkozhatunk elsőként. 

A természetjárók közötti konfliktusok legnagyobb része két egyszerű szabály betartásával orvosolható, és a járőrök elsősorban ezekre hívják fel a figyelmet. A kutyasétáltatók jogszabályban előírt kötelessége, hogy az erdőben kedvencüket - a kutya biztonsága, az erdei élővilág és a többi kiránduló nyugalma érdekében - minden esetben pórázon sétáltassák. 

Az erdőben kerékpározókat pedig arra figyelmeztetik, hogy sporteszközük járműnek minősül, ezért a jogszabály értelmében védett természeti területen - a Budai-hegység nagy része, így a szóban forgó Hárs-hegy is ilyen - csak a kijelölt kerékpárutakon közlekedhetnek.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

A gyalogos turistaútvonalak nem ilyenek. Helyette a Pilisi Parkerdő az elmúlt években kialakított 350 kilométer hosszú Pilis Bike hálózatát ajánlja, amely könnyű aszfaltostól kőkemény downhillig számtalan lehetőséget kínál az erdei kerékpározás rajongóinak - olvasható a közleményben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek