Kis-Sárrét különleges madár otthona, mintha zsírkrétával színezték volna

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai tavasszal ritka vendégre, egy vörös ásólúdra bukkantak a Kis-Sárréten. A madár Biharugra közelében kóborolt. Ami azért érdekes, mert a madárszakértők legutóbb hét évvel ezelőtt, 2015 őszén láttak ilyen fahéjfejű récét errefelé.

Hím vörös ásólúd, a fekete nyakgyűrűjévelForrás: Shutterstock.com / Oleg Elkov

A gyönyörű madár - mintha csak zsírkrétával színezték volna ki a tollazatát - ritkán jár felénk, hiszen a  költőterülete Európa délkeleti része, Ázsia középső és déli része, valamint Észak-Afrika. A szakértők szerint a mediterrán, sivatagi és sztyeppei zónákban telepszik meg leginkább.

Az elmúlt negyedszázadban a Kis-Sárréten negyvenhatszor került távcső elé, főleg halastavakon és azok környékén bukkant fel. A rozsdástollú vándor főleg növényeket, apró rákokat és sáskákat csipeget. Neve pedig arra utal, hogy gyakran elhagyott, föld alatti üregekben költ, vagy saját maga ássa ki hajlékát - olvasható a Szabad Föld oldalán. Ahogy a fenti képen is látni, a hímet fekete nyakgyűrűjéről lehet felismerni, de a párzási időszak lezártával elkezdődő évenkénti vedlés idején, ez a fekete gallér is eltűnik, és csak áprilisra válik ismét teljessé a madarak tollazata.

De nem csak vörös ásólúdat, uráli baglyot is láttak a nemzeti park vidékén, és ez a nagytestű szárnyas is ritkán jár ezen a tájon. Mikor lefényképezték, éppen egy balkáni gerlét zsákmányolt. A szakirodalom szerint ez a faj madarakra ritkábban vadászik, leginkább rágcsálókat, cickányokat fogyaszt. A faj hazánkban először 1962-ben költött, 1983-tól számítják rendszeres fészkelőnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek