Hat újszülött manulkölyök várja a látogatókat a Fővárosi Állatkertben

A Fővárosi Állat-és Növénykertben 2013 óta látható ez az Ázsia szívében honos macskaféle. Most végre a sikeres szaporításukról is beszámolhatunk, hiszen Borsika és Bohus hat kölyökkel örvendeztetette meg az Állatkertet, és az újszülött kicsiket már a nagyközönség is megcsodálhatja – olvasható az Állatkert oldalán.

A manulkölyköket 8 hetes korukig a szüleik Borsika és Bohus őriztékForrás: Facebook/Fővárosi Állat-és Növénykert/Bagosi Zoltan/Bagosi Zoltan

A hat manul cica március 23-án született, a nyolcéves Borsó (Borsika), illetve a négyéves Bohus nászából, ám a kicsikből eddig nem sokat lehetett látni. És ez nemcsak a látogatókra vonatkozott, hanem az állatkerti dolgozókra is, hiszen a családnak a legteljesebb nyugalomra volt szüksége.

Nyolc hét elteltével jött el az ideje annak, hogy a gondozók a kicsiket kézbe vegyék, megvizsgálják és megállapítsák a nemüket. S ha már kézben voltak, féreghajtót és azonosító chipet is kaptak. A kisfilmből egyébként az is kiderül, hogy milyen neműek a kölykök, és hogy kéthónapos korukra milyen súlyt sikerült elérniük (a születési súlyuk egyébként kevéssel száz gramm alatt szokott lenni - a szerk.)

A pusztai macskák tulajdonképpen nem nagyobbak a házimacskáknál, de dúsabb szőrzetük miatt nagyobbnak néznek ki. Könnyen felismerhetők arról is, hogy arckifejezésük mintha mindig olyan lenne, mint a híres képregénykarakteré, Garfieldé, különösen amikor rossz napja van.

Ezt a fajt gyakran hívják manulnak is a mongol nevük (manuul) után. A manulok Ázsia belsejében, a Kaukázustól Kínáig terjedő területen őshonosak. Az időjárás viszontagságai ellen sűrű bundával védekeznek, amely az emlősök világában az egyik legjobban hőszigetelő szőrköntösnek számít.

A borítókép forrása: Facebook/Fővárosi Állat-és Növénykert

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek