10+1 magával ragadó Krisztus-szobor a világban

A világ hét új csodájának egyike, a Rio de Janeiro-i Megváltó Krisztus szobra már lassan 100 éves lesz. Tömegeket vonzó sikere magaslatokra épült, monumentális, nagy hatású Krisztus-másolatok hadát szülte világszerte, amelyek közül néhány majdnem olyan sikeres lett, mint a riói. Ahhoz, hogy a Jézust ábrázoló óriásszobrok előtt tisztelettel adózzunk, nem is kell feltétlenül vallásosnak lenni. Sokakat az egyetemes értékek kifejeződése és az alkotások szépsége érinti meg.

1. Krisztus király – Świebodzin, Lengyelország

Krisztus király szobra egy lengyel kisváros fölöttForrás: Shutterstock//Krzysztof Slusarczyk

 A 2010-ben felavatott lengyel Krisztus a talapzattal és az ötméteres koronájával együtt 52,5 méter magas, így magasabb, mint brazil megfelelője. A szobor alkotója, Sylwester Zawadzki pap 33 méteresre építette a műalkotást, amely Krisztus életének éveit jelképezi. A Krisztus király szobor hírnevet szerzett a Poznan-közeli Świebodzin lengyel kisvárosnak, amely egyébként a nemzetközi turizmus radarja alatt helyezkedik el. A helyi illetékesek méltán büszkék a világ egyik legmagasabb Krisztus-szobrának státuszára. 2018-ban a szobor ismét a címlapokra került, amikor a lengyel bulvárlapok drónjai WiFi antennákat észleltek a korona belsejében. A helyi vallási közösség szabálysértésnek minősítette, és az antennákat még ugyanabban az évben eltávolították a helyi püspök utasítására.

 2. Jézus Buntu Burake – Makale, Indonézia

Indonézia óriási Krisztus szobraForrás: Indonesia.Travel/Facebook

A több, mint 1000 méteres tengerszint feletti magasságban tornyosuló dombtetőn, Dél-Szulavéziben (Indonézia) álló bronzszobor egykor szintén a világ legmagasabb Krisztus-szobrának koronájáért küzdött. Egészen pontosan 40 méteres a talpától a fejéig, amely jóval magasabb, mint a lengyel változata, ha annak koronáját és a talapzatát nem számoljuk. Viszonylag új darabja a világméretű Krisztus-gyűjteménynek, alig tíz éve avatták fel, de máris kíváncsi látogatók és vallási zarándokok tömegeit vonzza Indonézia e festői hegyvidéki régiójába. A szobor kéztartása egyedi, úgy ábrázolja Krisztust, mintha áldást osztana az előtte összegyűlteknek.

 3. A Béke Krisztusa – Cochabamba, Bolívia

A bolíviai óriás KrisztusForrás: Shutterstock/Streetflash

A bolíviai Cristo de la Concordiát a Rio de Janeiro-i változat ihlette, így a két szobor szélesre tárt kéztartása is hasonló. 1994-es felavatásakor a világ legmagasabb Jézus-szobra volt. Talapzata nélkül alig több mint 33 méter, ezzel mindössze centiméterekkel magasabb a rióinál. Ez azonban teljesen szándékos elképzelés volt a szobrot állító cochabambai helyi katolikus közösség részéről, akinek tagjai azon igyekeztek, hogy a műalkotás a krisztusi kort is szimbolizálja, Jézus pedig pontosan 33 évet és még egy keveset élt. A drámai szobor büszkén áll a San Pedro-hegy tetején, és Bolívia harmadik legnagyobb városára néz le. Felvonóval is megközelíthető, de a vallásos látogatók közül sokan inkább gyalog teszik meg a meredek utat.

4. A Dombok Krisztusa – Palencia, Spanyolország

Különleges ábrázolás a Dombok Krisztusa SpanyolországbanForrás: Shutterstock//Karsol

A Victorio Macho spanyol szobrász által 1931-ben épített Cristo del Otero (A Dombok Krisztusa) kissé szokatlan mérföldkő a nagyszabású, kültéri Krisztus ábrázolások sorában. Az észak-spanyolországi műalkotás az akkori Art Deco stílust idézi, amely a riói Krisztust is jellemzi, ez a szobor azonban a kubizmus stílusjegyeit is magán hordozza. Üreges szemei és keskeny arca aszkétikusabb, komorabb megjelenést kölcsönöz számára, mint brazil megfelelőjének. Az eredeti tervek szerint elefántcsont és márvány beépítésével tették volna élővé a szemeit, azonban a azt a költségvetés végül nem engedte.

Nem jutott pénz a szemek nemes anyagokkal való feltöltéséreForrás: wikipedia/ejrrjs

Sok Krisztus-szobortól eltérően ez a változat visszafogott, már-már alázatos mozdulattal tartja előre kezeit, ahhoz hasonlóan, ahogyan ma a keresztény papok, lelkészek áldást osztanak a vasárnapi szertartás végén. Ezzel ellentétben a legtöbb monumentális Krisztus-szoborra a dinamikus, szélesre tárt karok a jellemzők. Minden szerénysége ellenére még mindig a világ egyik legnagyobb Krisztus ábrázolása ez a 21 méteres magasságával. Egyedisége abban is rejlik, hogy egy kápolna és egy múzeum tetejére állították.

5. Krisztus király – Almada, Portugália

Almadából a folyó túlpartjára tekint a portugál szoborForrás: Shutterstock/Mairu10

A Cristo Rei Lisszabonra néz a Tejo folyó déli partján magasodó sziklatetőről. Különlegessége, hogy talapzata jóval nagyobb, mint maga a szobor. A benne közlekedő lifttel juthat fel a látogató az emlékműhöz, ahonnan csodás kilátás nyílik a portugál fővárosra. A grandiózus Krisztus-szobrok esetében mondhatjuk, hogy minden út Rióba vezet. A lisszaboni szobrot is ez ihlette. A helyi vallási közösség 1940-ben látogatott a a portugálok által gyarmatosított Brazíliába, és annak mintájára emeltek egy hasonló pózban megörökített Jézust, Istennek való könyörgésként, hogy kímélje meg Portugáliát a második világháború borzalmaitól. Az építkezés 1949-ben kezdődött, és 10 évig tartott.

Krisztussal átellenben "Kriszta" a Rio Maravilha szórakozóhely ikonikus nőalakjaForrás: Shutterstock/Luis Overlander

 2016-tól 2021 elejéig a szoborral szemközt a folyó túloldalán egy hatalmas posztmodern színes női alak állt ugyanilyen szélesre tárt karokkal, amelyet a Krisztus-szobor női változatának szánt alkotója. A stílusosan Crista Rainha-nak vagy „Krisztus királynőnek" emlegetett alkotás a város kedvelt szórakozónegyede, az LX Factory-ban épült Rio Maravilha tetőtéri bár ikonikus dísze volt, amíg a hely a COVID-járvány áldozataként be nem zárt, és el nem távolították a művet. A helyiek nagyon remélik, hogy visszatér.

6. Krisztus király – Chamonix, Franciaország

Az egy kézzel áldó francia Krisztus-szoborForrás: wikidata.org/X-Weinzar

A sűrű fenyőerdő közepén egy sziklás kiemelkedésen, a Mont Blanc-hegységre néző kilátással emelkedik ez a 25 méteres Krisztus, amely jól tükrözi a francia magabiztosságot. Az 1933-ban felavatott Christ Roi lábai alatt 200 méterre terül el a völgy, amelyet a téli hónapokban gyakran borít hó. Az ízig-vérig Art Deco mű aljában kis kápolna található, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a tájra. A szobor Claude Marie Delassiat, Les Houches akkori papjának megbízásából épült. A komoly művészeti értéket képviselő szobor Georges Serraz francia szobrász és Viggo Féveille építész együttműködésének eredménye. A szokatlan kéztartás – Jézus csak az egyik karját emeli az ég felé – drámai hatást kölcsönöz az alkotásnak.  A második világháború végén a toronyba szerelt, kéttonnás harang ma is büszkén zúg a völgy felett.

7. Jézus Szíve Kilátó – Hargita, Románia

A Jézus Szíve Kilátó rozsdamentes acélbólForrás: Shutterstock/Roibu

Az erdélyi Farkaslaka mellett épült futurisztikus alkotás igazi kuriózum a Krisztus-szobrok sorában. A közel 23 méter magas, rozsdamentes acélból emelt monstre emlékmű a ma emberét szólítja meg anyagválasztásával és tömegével. A 2011-ben készült szobor Walter Zawaczky szobrászművész alkotása, és a több mint 950 méteres tengerszint feletti magasságon való elhelyezkedése Kelet-Európa legmagasabb Krisztus-szobrává teszi. A látogatók egy sor fémlépcsőn kapaszkodhatnak az alak nyakáig, ahonnan pazar kilátás nyílik a Hargitára. 

 8. Krisztus, a Védelmező – Encantado, Brazília

Brazília déli részén Encantado városában áll ma a világ legnagyobb Krisztus-szobraForrás: MTI/EPA-EFE/Ricardo Rimoli

A dél-brazíliai Encantado kisváros 2019-ben vágott bele a rióinál is nagyobb Krisztus-szobor építésébe, azzal a céllal, hogy világszinten kihagyhatatlan turisztikai látnivalót teremtsenek. A 140 millió forintnak megfelelő összeget adományokból gyűjtötték össze. A szobor 43 méter magas, 5 méterrel nagyobb a rióinál, ezzel a világ legnagyobb, kitárt karú Krisztus-szobra 36 méteres fesztávolságával. A betonnal borított fémszerkezetben lift közlekedik a gigantikus szobor szívéhez, ahonnan a széles Gaucho-síkságra nyílik kilátás.

9. A Mélység Krisztusa – Portofino, Olaszország

Egy elhunyt búvártárs emlékére emelték az olasz szobrot a víz alattForrás: Shutterstock/Cristian Umili

Míg a legtöbb Krisztus-szobor építője azért verseng, hogy alkotása minél közelebb kerüljön az éghez, néhányan az ellenkező irányba indulnak. A legfigyelemreméltóbb példa, a Mélység Krisztusa egy víz alatti szobor, közvetlenül Portofino partjainál az olasz riviérán, több mint 15 méteres mélységben. Guido Galleti szobrász készítette ezt 1954-ben Dario Gonzatti emlékére. Ő volt az első búvár, aki búvárfelszerelést használt, majd tragikusan meghalt egy búvárbalesetben 1947-ben. A riói szoborhoz hasonlóan ez a víz alatti Krisztus is számos utánzatot ihletett. A leghíresebb az amerikai változat, amelyet 1965-ben helyeztek el a floridai Key Largo partjainál.

10. Megváltó Krisztus – Rio de Janeiro, Brazília

A világ egyik csodája a riói Krisztus a Corcovado hegy tetejénForrás: Shutterstock/Donatas Dabravolskas

A világ leghíresebb Krisztus-szobra, a Rio de Janeiro-i Cristo Redentor, vagyis Megváltó Krisztus és egyben a világ legnagyobb Art Deco emlékműve. A Paul Landowski francia-lengyel szobrászművész és a brazil hatóságok közös erőfeszítéseként megszületett munka építése kilenc évig tartott az 1920-as években. A méltóságteljes, gyönyörű Krisztus-ábrázolás vitathatatlanul Brazília leghíresebb nevezetessége, és 2007-ben a világ hét új csodája közé választották. A szobor azonban kinézhetett volna teljesen másképpen is.

Az eredeti tervek szerint a figura egyik kezében földgömböt tartott volna, ezért a helyiek úgy csúfolták, hogy Krisztus léggömbbel, így végül elvetették az ötletet. Elisabeth Caillet, a szobrász unokája úgy véli, hogy az egyszerű, elegáns és nemes formavilág kulcsfontosságú a szobor globális vonzerejében. „Más formában nem aratott volna ekkora sikert a szobor. Időtlen, univerzális vonatkozása kellett, hogy legyen, és nagyapám pontosan ezt valósította meg."

+ 1 Megváltó Krisztus – Maratea, Olaszország

Maratea város nem mindennapi Krisztus-szobra OlaszországbanForrás: wiki

A carrarai márvánnyal borított alkotást 1963. és 1965. között készítette Bruno Innocenti firenzei szobrászművész ugyancsak a riói csoda mintájára. A Monte San Biagio dombon (644 m) emelkedő 21,23 méter magas és mintegy négyszáz tonnás szobrot Stefano Rivetti vállalkozó finanszírozta, aki így szerette volna megajándékozni Maratea település lakosságát. Korábban ugyanezen a ponton kovácsoltvasból, majd később vasbetonból készült kereszt állt. Nemcsak a szobor rendkívül látványos, hanem de a megközelítésére épült csupa kanyarból álló szerpentines út is.

Kecses szoborhoz kanyarog a szerpentin az olasz riviéránForrás: Beautiful Italy/Facebook/Nic Armstrong

A Krisztus-szobor érdekes módon nem a tenger felé fordul, – amivel kétségtelenül impozánsabb látványt nyújtana – hanem a város irányába, ezzel is jelezve, hogy a települést és annak lakosait oltalmazza. Egyedivé teszi az is, hogy a kecsesen kitárt karok, a nőiesen szép arc, és a női ruhát idéző viselet miatt távolabbról nem is Krisztus-szobornak, hanem légies nőalaknak vélhetik az alkotást.

(Forrás: fodors.com, wikipedia)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek