Szedi áldozatait a Mont Blanc: Két nap alatt öt hegymászó, illetve túrázó vesztette életét

Még 2017-ben kötelező felszerelést írt elő egy francia polgármester azoknak a turistáknak, akik a 4810 méteres Mont Blancra, Európa legmagasabb csúcsára a legnépszerűbb útvonalon akartak feljutni. Az intézkedést egyes turisták felelőtlen magatartásával indokolta. Szükség is van a jó felszerelésre és a fegyelemre, mert két nap alatt öt hegymászó, illetve túrázó halt meg az Alpokban, a legtöbben a Mont Blanc hegységben - közölték pénteken a francia és olasz mentőszolgálatok.

Még a távolból is vadnak és veszélyesnek tűnik a táj - illusztrációForrás: Hemis via AFP/LANSARD Gilles / Hemis.fr/Lansard Gilles / Hemis.Fr

A francia Alpokban lezuhant áldozatok között egy cseh, egy lengyel és egy tajvani állampolgár van, az olasz oldalon egy további áldozatra bukkantak. Az olaszországi Aosta-völgy hegyimentői elmondták az AFP francia hírügynökségnek, hogy szerdán egy hegymászóhoz riasztották őket, aki mintegy 2800 méteres magasságból zuhant le a Miage gleccserről a Mont Blanc déli oldalán. A mentőket a társai riasztották, akik látták a hegymászót egy vízmosásba zuhanni. A szerencsétlenül járt férfi meghalt, a társai sértetlenek.

Csütörtök reggel egy harmincas éveiben járó tajvani hegymászó zuhant több száz métert, miután több mint 3000 méter magasra jutott fel az Aiguille du Midi csúcs déli oldalán - közölte a Chamonix-i magashegyi csendőrség.

Csütörtök este egy hasonló korú lengyel állampolgár vesztette életét hasonló körülmények között a Gouter hegycsúcs térségében, 3500 kilométer magasan.

Szintén csütörtökön egy cseh túrázó letért az ösvényről és lecsúszott a füves hegyoldalon a Croix du Bonhomme hágó térségében, több mint 2000 méter magasan - közölte Stéphane Narbaud százados, a savoie-i magashegyi rendőrség tisztje.

Pénteken a mentők Haute Maurienne-nél egy túrázó holttestére bukkantak, aki valószínűleg előző nap zuhant le, feltehetően szintén megcsúszott a füves hegyoldalon - mondta el a százados. Hozzátette: az elmúlt napok számos balesetét az okozta, hogy a télen erőteljes havazások voltak a magasan fekvő részeken, és 2000 méter felett még mindig jelentős a hómennyiség, írja az MTI.

Ezek is érdekelhetnek