Két halálos baleset is történt a Magas-Tátrában, Szlovákiában

Két lengyel turista is életét veszítette a Gerlachfalvi-csúcs közelében. A holttesteket tegnap találták meg – az egyiket Batizfalvi-próba közelében, a másikat a Felkai-völgy felett,A Gerlachfalvi-csúcs Szlovákia, a Magas-Tátra és egyben az egész Kárpátok legmagasabb csúcsa 2655 méteres magasságával.

Cseppet sem barátságos arcát mutatja most a Magas-Tátra, bőven rejt veszélyeket - illusztrációForrás: robertharding via AFP/Adam Burton/Adam Burton

Egyiküket, a zakopanei Paweł Chowaniakot valószínűleg egy lavina sodorta el, miközben a Gerlachfalvi-csúcsról (Gerlachovský štít) ereszkedett le. A szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) tájékoztatása szerint egy arra járó turista találat meg a holttestet a Batizfalvi-völgyben.

Paweł Chowaniak rendkívül szimpatikus és pozitív életszemléletű ember volt. Alig néhány napja küldött fotókat a Nosalon általa összegyűjtött hulladékokról. Tegnap délután 14:49-kor rögzítette saját Facebook oldalán látható utolsó videóját a Hátsó-Gerlachfalvi-csúcson (Zadný Gerlachovský štít), melyen többek között azt mondja, hogy nagyon nehéz körülmények uralkodnak: „Nem tudom, hogy továbbmegyek-e Gerlachra, mert minden mozog, semmi sem tart, egy nagy cukor az egész" – mondta.

Tegnap az esti órákban újabb bejelentés érkezett, ezúttal a TOPR (Tatra Volunteer Search and Rescue egy non-profit hegyimentő szervezet Lengyelországban) ügyeletesétől, akik újabb lenygel turista eltűnéséről értesítették kollégáikat, akinek utolsó ismert tartózkodási helye a Hátsó-Gerlachfalvi-csúcs közelében volt. A HZS hegyimentői a helyszínen meg is találták az eltűnt személy holttestét, halálának oka nagy valószínűséggel a nehéz téli körülmények között nagy magasságból történő zuhanás lehetett, írja a magas-tatra.info a hzs.sk és a 24tp.pl híreire hivatkozva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek