Haltetemek ezreit mosta partra a víz Thaiföldön

Egy szakértő szerint az éghajlatváltozás ösztönözhette a planktonvirágzást, amely miatt több ezer hal teteme sodródott partra egy nagyjából 4 kilométeres szakaszon Thaiföld déli tartományában – adta hírül a CNN. 

Haltetemek Chumphon partjainálForrás: Facebook/Pornnapa Waterlily

Különféle természeti jelenségek, mint például a korallok kifehéredése vagy a planktonvirágzás, a természetben több ezer éve fordulnak elő. Ez egy természetes jelenség, amely csökkenti a víz oxigénszintjét és a halak fulladását okozza. A helyi hatóságok szerint a planktonvirágzás évente egyszer vagy kétszer történik, és általában két-három napig tart. A tisztviselők tengervizet gyűjtöttek további értékelés és elemzés céljából.

Ebben a hónapban elhullott halak ezrei kerültek a texasi strandokra, és a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a tengeri hőmérséklet emelkedése miatt algavirágzások indulhatnak el a brit partokon. Dél-Kaliforniában delfinek és oroszlánfókák százait mosta partra a víz a mérgező algavirágzás közepette. „Legyen szó Ausztráliáról és olyan helyekről, mint a Nagy-korallzátony, vagy akár Anglia körüli helyek, ahol jelenleg meglehetősen rossz tengeri hőhullámok uralkodnak, ez valóban káros lesz a helyi ökoszisztémákra" – mondta Sarah Perkins-Kirkpatrick, a klímatudós. 

(A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Wilier)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek