Elképesztő felvételek készültek Hawaii legnagyobb vulkánjáról, ami újra kitört

Három hónapos szünet után újra kitört a Hawaii legnagyobb vulkánja, a Kilauea - jelentették be az amerikai földtani intézet (USGS) hawaii vulkánfigyelő szolgálatának kutatói. Fotókon nézve is borzongató a vulkán aktivitása.

Forrás: MTI/AP/Amerikai földtani intézet/-

A Hawaii Vulkánmegfigyelő Intézet munkatársai a Nagy Sziget Nemzeti Parkban található tűzhányó csúcsán lévő webkamerák felvételein izzást észleltek csütörtökön, ami arra utal, hogy a tűzhányó elkezdett működni.

Nincs okunk arra számítani, hogy olyan kitörés kezdődjön, amely a szigeten élő lakosságot lávafolyammal veszélyeztetné" - mondta Mike Zoeller, a megfigyelőintézet geológusa.

A kutató azt is elmondta, hogy a láva a csúcson lévő kalderában maradt tehát még mindig van elég hely ahhoz, hogy további láva kiáramlást hozzon létre anélkül, hogy veszélyeztetné a közeli házakat vagy az infrastruktúrát.

Forrás: MTI/AP/Amerikai földtani intézet/-

A világ egyik legaktívabb vulkánja tavaly decemberben két héten át egy időben működött a szomszédos Mauna Loa vulkánnal, ami számos turistát vonzott a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkba. December közepén a két vulkán aktivitása egy időben szűnt meg. A Kilauea a Hawaii-szigetcsoport legnagyobb szigetén található, a világ aktív vulkánjai között a legtöbb kitörés fűződik hozzá.

Forrás: MTI/AP/Amerikai földtani intézet/-

Rövid szünet után Kilauea januárban ismét kitört. A kitörés 61 napig tartott, ami márciusban ért véget.
A Kilauea vulkán 2018-as kitörése során 700 lakóingatlant semmisített meg, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek