Drámai videón, ahogy a Stromboli újra kitört

A világ egyik legaktívabb vulkánja, az olaszországi Stromboli, amely újra kitört, a lávafolyam pedig egészen a tengerig elért. A Szicíliától északra elhelyezkedő vulkáni eredetű szigeten október 9-én, vasárnap érzékelték a kitörést. Egy kráter részlegesen összeomlott, emiatt indult meg a lávafolyam.

Kezdetben még csak hamufelhőt lövellt ki a Szicíliától 60 km-re északra elterülő vulkáni sziget, de így is messziről látszódottForrás: MTIEPAANSAFrancesco Nuccio

Az Olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet hatalmas füstöt érzékelt, ahogy a láva leszakította a vulkán oldalát. Az Intézet tájékoztatása szerint az első nagyobb robbanást még szeptember 29-én rögzítették, mielőtt "a vulkáni tevékenység jelentős növekedése egy bőséges lávakiáramlásban csúcsosodott ki" az északi kráterből, amely több lávafolyamra ágazott el, amelyek a partig nyúltak. Íme, a videó!

Az Olasz Polgári Védelmi Minisztérium sárgáról narancssárgára emelte a riasztást, és közölte, hogy „továbbra is fennáll a fokozott vulkánki tevékenység".

A Stromboli az elmúlt 90 évben szinte folyamatosan kitört. 2019-ben egy turista meghalt egy erős kitörésben, amely hamuval borította be a szigetet. A legutóbbi kitörés során személyi áldozatokról vagy károkról eddig még nem számoltak be – írja az abc.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek