Több hegymászó életét vesztette egy vulkán megmászása közben

Legalább hat hegymászó életét vesztette, amikor nagy magasságból lezuhantak a Kamcsatka-félsziget egyik tűzhányóján - közölték az orosz hatóságok. A TASZSZ orosz hírügynökség vasárnapra virradóra jelentette, hogy hatra nőtt a halott túrázók száma, egy hegyivezető pedig megsérült.

A Kljucsevszkaja Szopka kihívás minden hegymászó számáraForrás: Sed Brayton/Wikimedia commons

Az Oroszország különböző régióiból származó turisták a Kljucsevszkaja Szopka nevű vulkánt próbálták megmászni, amely 4750 méter magasságával nemcsak Kamcsatka legmagasabb hegye, de Eurázsia és az északi félgömb legmagasabb aktív tűzhányója is egyben.

A hegymászók tízfős csoportja és két kísérőjük kedden vágott neki a vulkán meghódításának.

Három hegymászó 3300 méteres magasságban maradt egy táborban, ők úgy döntöttek, hogy nem mennek fel társaikkal a csúcsra.

A csúcstól mintegy 500 méterre történt a baleset, pontos körülményeit egyelőre még nem tisztázták. A hegyi vezetők egyikének műholdas telefonon keresztül sikerült segítséget hívnia. A mentési munkálatokat a helyi időjárási körülmények akadályozzák, egy helikopter például az alacsony felhőtakaró miatt nem tudott leszállni. Tovább nehezíti a mentést az erős szél és esőzés, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek