Tetőzik a kánikula! Vigyázzunk magunkra!

Szombaton tetőzik a kánikula - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében. Az előrejelzés szerint néhol 40 Celsius-fok felett alakulhat a maximumhőmérséklet. (Tapasztalatból írjuk, hogy már reggel 9-kor, kutyasétáltatás közben is olyan meleg volt, hogy meg kellett nézni, a kutya tappancsainak elviselhető-e még az aszfalt melege - a szerk.)

Ha muszáj kimozdulnunk, vigyünk magunkkal vizet és használjuk az esernyőnket napernyőnekForrás: Gerd Altmann / Pixabay

Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Ahogy az országos tisztifőorvos, úgy a meteorológiai szolgálat is három fokozatot rendelhet el, de utóbbi az egyes megyékre adja ki figyelmeztetését.

A meteorológiai szolgálat szombatra az ország valamennyi területére adott ki figyelmeztetést. Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Tolna megyében harmadfokú, a többi megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az országos tisztifőorvos szerdától eredetileg szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb fokozatot, a harmadfokú hőségriasztást, de ezt később kedd éjfélig meghosszabbította.

A veszélyjelzésben azt írták: a nyugati és az északi tájak kivételével több helyen alakul 30 fok körül a napi átlaghőmérséklet. A csúcsértékek általában 36 és 41 fok között várhatók, de az Észak-Dunántúlon néhol "csak" 32-35 fok valószínű. Késő estére 27-32 fokra mérséklődik a meleg. Délután a Dunántúl nyugati és északi területein a megerősödő szél és a helyenkénti záporok, zivatarok estére némileg "már csökkenthetik a hőstresszt".

Ha tehetjük vessük be otthon a légkondit, de 24-23 Celsius fok alá már nem hűtsük a lakást, az már nem egészségesForrás: Bru-nO / Pixabay

Jelezték még, hogy szombaton - "jelentős bizonytalanság mellett" - a déli óráktól egy érkező hidegfronton, majd délután a front mögött is zivatarok alakulhatnak ki főként az Alpokalján, Észak-Dunántúlon, Pest megye északi felén, illetve az Északi-középhegység térségében. Ezekhez a zivatarokhoz általában viharos széllökés, jégeső, illetve lokálisan intenzív csapadékhullás társulhat, de délután a Dunántúl nyugati területein egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt. A késő esti órákban is - mint fogalmaztak - "instabil maradhat a légkör".

Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek