Továbbra is pusztítanak az erdőtüzek Európában

A hétvégén arról adtunk hírt, hogy több turista a tengerben keresett menedéket az észak-olasz üdülőváros, Bibione környékén pusztító erdőtűz elől. Az embereket a parti őrség mentette ki a vízből. Vasárnapra azonban már Franciaország délnyugati részén is kritikusak az állapotok. Itt immár hat napja pusztít két erdőtűz. Ezek miatt már több mint 14 ezer embert kellett biztonságba vinni.

A Gironde megye tűzoltósága (SDIS 33) által közreadott képen tűzoltók locsolják a lángokat a délnyugat-franciaországi Landira település közelébenForrás: MTI/AP/Service Communication-Protocole SDIS 33/-

Az illetékes prefektúra szerint a tűz veszélyezteti a Bordeaux városától délre található Teste-de-Buch kempinget és Landiras települést, ahonnan többeket evakuáltak. Az erdőtüzek veszélye miatt lezárták a turisták előtt Európa legnagyobb és legmagasabb homokdűnéjét, a Pilat-dűnét. A széllökések által szított lángok az említett térségekben 10 500 hektár földet perzseltek fel - írta az MTI a CNN.com esti cikke szerint.

A Météo France meteorológiai szolgálat hőségriasztást adott ki Franciaország atlanti-óceáni partvonalának szinte teljes hosszára. Vasárnap 37-40 Celsius fokot mértek az ország délnyugati térségeiben. A közlés szerint a hőhullám északi irányba terjed és a mai nap, július 18-án fog tetőzni.

Arról is írtunk már, hogy Spanyolországban tűzoltóhelikopterekkel próbálták megfékezni az egyébként nehezen hozzáférhető hegyvidéken tomboló lángokat. A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) vasárnap hőségriasztást adott ki az északi Aragon, Navarra és La Rioja régiókra, ahol akár 42 Celsius fokot is elérhet a hőség.

A hőmérséklettel összefüggő halálozásokat figyelő III. Károly Intézet adatai szerint Spanyolországban 360 halálesetet okozhatott az idei nyár második spanyolországi hőhulláma július 10. és 15. között.

Egy utcaseprő hőguta okozta halála után Madridban engedélyezték a köztisztasági dolgozóknak, hogy este végezzék munkájukat.

Portugáliában a hőség valamelyest ugyan csökkent a hétvégén, de még két erdőtűz pusztít az ország északi felén. A portugál egészségügyi minisztérium szombat esti összesítése szerint az utóbbi egy héten 659, többségében idős ember hunyt el a hőhullám következtében.

Helikopterről oltják egy lakóházak közelében égő erdőtűz lángjait a Málaga tartományban fekvő Alahurin de la TorrébanForrás: MTI/AP/Gregorio Marrero

Az egy hete rendkívüli szárazsággal küzdő Olaszországban a nap folyamán szintén több erdőtűz megfékezésén fáradoztak a tűzoltók. Csak Szicília szigetén három erdőtűzről tudni, a hatóságok egy helikoptert és két tűzoltó repülőgépet is bevetettek a lángok elleni harcban. A Rómától keletre található L'Aquilában is tűzoltórepülőgépet kellet bevetni a tűzoltóság földi egységeinek támogatására.

Görögországban vasárnap több mint 150 tűzoltó fáradozott Kréta szigetén a péntek óta tomboló erdőtűz megfékezésén Rethümno településének térségében. A görög tűzoltóság szerint továbbra is nagyon magas a kockázata újabb erdőtüzek kitörésének, különösen a fővárost is magában foglaló Attika régióban, Euböa, Kréta, Leszbosz és Számosz szigetein, valamint a Peloponnészosz-félsziget északkeleti részén.

Vasárnapra virradóra összesen 119 erdőtüzet jelentettek Görögországban, ezek többségét sikerült gyorsan eloltani.

Nagy-Britanniában vasárnap azzal vádolták a kormányt, hogy nem veszi komolyan a hőhullámot, amely az előrejelzések szerint július 18-án tör rá az országra, és akár haláleseteket is okozhat.  Londonban hétfőn meghaladhatja a 40 fokot a hőmérséklet, amire még nem volt példa a szigetországban. Az Angliában eddig mért legmagasabb hőmérséklet 38,7 fok volt, ezt 2019. július 25-én jegyezték fel Cambridge-ben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek