Videó: Halált okozó tornádó pusztított egy holland kisvárosban

Ritka és erős tornádó sújtott le 2 nappal ezelőtt a Hollandia partvidékén fekvő Zierikzee nevű városra. Egy nő életét vesztette, kilencen pedig megsérültek. Közülük egyiküket kórházba szállították, nyolc másik személyt pedig a helyszínen látták el a mentők. A tornádó miatt házak teteje szakadt le, és fák dőltek az autókra.

Június 27-én a hollandiai Zierikzee egén megjelent a tornádó jellegzetes tölcséreForrás: AFP/Julian Steenbakke

„Zierikzee több utcájában is jelentős a kár. A szétszóródott tetőcserepeken és kidőlt fákon kívül négy házról is lerobbant a tető" – közölte a zeelandi biztonsági hatóság.

A félelmetes égi jelenségről készült videókatt széles körben megosztották a közösségi médiában, íme az egyik!

"Teljesen elsötétedett. Lehetett látni kint, ahogy minden a levegőbe repül" – mondta az AFP hírügynökségnek a 72 éves, zierikzee-i lakos, Freek Kouwenberg.

A tornádó az idegenforgalmi szezon kezdetén sújtott Zierikzee-re, amely a Zeeland tartományt magában foglaló, híddal összekapcsolt szigetek egyikén fekszik, és látnivalói közé tartozik egy történelmi halászkikötő és a 15. századi "Fat Tower", azaz „Kövér Torony.

Hollandia sík tája közvetlenül a tengerszint felett helyezkedik el, emiatt sebezhetővé válik a szélsőséges időjárási viszonyok között, bár a holland KNMI meteorológiai ügynökség szerint évente csak néhány tornádót tapasztalnak.

A Holland Királyi Meteorológiai Intézet szerint utoljára 1992-ben volt halálos tornádó Hollandiában, míg a legtöbb emberéletet követelő rekord 1967. június 25-én a déli Chaam és Tricht falvakban sújtott, amikor hét ember vesztette életét. 1972-ben és 1981-ben is voltak halálos tornádók – írja az ndtv.com. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek