Tornádó csapott le Orosházára, megtépázta a belvárost

  Mint a metkep.hu írja, tegnap Orosházán az egyik zivatarból tornádó ereszkedett a földre, és a belvárosban, a Hajnal utca térségében fákat csavart ki és tetőket bontott meg a forgószél. Csak rövid ideig ért földet és a károk alapján EF0-EF1 erősségű lehetett. A rövid életű tornádó tetőelemeket szaggatott le és fákat csavart ki tövestől az orosházi Hajnal utcában, ahol jelenleg is folyik a kárelhárítás. 

  A tornádók erősségét az öt fokozatú Fujita-skálán értékelik, ahol az EF0 a gyenge fokozatot jelöli 105–137 km/órás szélerőséggel, mely a tetők, ereszcsatornák sérülését vonhatja maga után, letörheti a faágakat, kidöntheti a gyenge gyökérzetű fákat. Az EF1, azaz mérsékelt erősségű tornádó szélsebessége 138–177 km/óra, ilyenkor a háztetők, ajtók leszakadhatnak, az ablakok betörhetnek, a mobilházak felborulhatnak.

  Mint a metkep.hu írja, a tegnapi időjárási helyzet kedvezett a tornádóknak, hiszem a felhőalap is alacsonyan volt, illetve kellő örvényesség is rendelkezésre állt.

   A címlapkép illusztráció, forrása: instacoach2020/pixabay.com

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek