A szlovákok szerint lecsengett a járvány, visszatérnek a pandémia előtti állapothoz

Szlovákiában február 28-tól kezdődik meg a járvány elleni óvintézkedések fokozatos enyhítése – idézte Eduard Heger szerdai nyilatkoztatát cikkében az Új Szó. Az enyhítés második fázisa március 28-án kezdődik, és a pozsonyi miniszterelnök szerint ekkortól Szlovákia visszatér a pandémia előtti állapothoz – írja a vg.hu.

Északi szomszédunkban visszarendeződni látszik a normális élet - illusztrációForrás: Leonhard Niederwimmer/Pixabay

Megszűnik a kontakt-személyként azonosított diákok karanténkötelezettsége, és az enyhítés olyan területeket is érint majd, mint a sport, a wellness vagy a vendéglátás. Emellett a kevésbé vagy közepesen kockázatosnak ítélt rendezvényekre vonatkozó kapacitáskorlátozást is enyhíthetik.

Március 28-tól pedig még szabadabban élhetik majd az emberek a hétköznapokat Szlovákiában, mert megszüntetik a létszámkorlátokat, a nyitvatartási idő korlátozását, és módosítják a maszkviselés szabályait is. Az üzletek és a szolgáltatók korlátozások nélkül működhetnek, és akár 24 óráig is nyitva maradhatnak.

A kormányfő hozzátette: a COVID-19 továbbra is itt lesz, de "nem fogja megszabni, hogyan kell élnünk".

Szlovákiában az elmúlt napokban még emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, de már látszik a mostani járványhullám lecsengése. Épp ezért a szlovákiai kórházak március elejétől fokozatosan újraindítják a mostanáig halasztott, nem sürgős kezeléseket – hangsúlyozta Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek