Jó hír: Franciaországban tovább lazítanak a korlátozásokon

Franciaországban folytatódik a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt elrendelt korlátozások feloldása – erősítette meg Gabriel Attal kormányszóvivő. Több mint két hónap után újra kinyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók, ismét lehet állva fogyasztani a vendéglátóhelyeken, és engedélyezett az étel- és italfogyasztás a közlekedési járműveken, a stadionokban, a színházakban és a mozikban.

Párizsba végre visszatérhet az éjszakai élet isForrás: nkoks/Pixabay

A koncertek álló közönséggel történő megtartása azonban egyelőre még bizonytalan, miután sok a kiszámíthatatlan tényező – mondta az AFP hírügynökségnek Daniel Colling, a párizsi, nantes-i és toulouse-i Zénith csarnokok működtetője. "A tavaly elhalasztott sok esemény miatt 2022-ben 20 százalékkal több koncert lesz" – tette hozzá.

Az oltottsági igazolás bemutatása azonban továbbra is kötelező az ötvennél több főt fogadó nyilvános rendezvényeken a 16 év felettieknek, kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények és a politikai rendezvények. A kormány reméli, hogy március végén, április elején ez a kötelezettség is feloldható lesz.

Kedd óta az oltottsági igazolásra egyébként új szabályok érvényesek: az emlékeztető, harmadik adagot legkésőbb négy hónappal fel kell venni a második adag után.

Kivételt képez, ha a dokumentum tulajdonosa időközben elkapta a fertőzést. A második és harmadik adag közötti maximális időtartam eddig hét hónap volt. Hivatalos adatok szerint mintegy 4 millióra tehető azok száma, akik a hét folyamán elveszthetik az oltási igazolásuk érvényességét, miután több mint négy hónapja vették fel a vakcina második adagját, és még nem jelentkeztek a harmadik adagért. Az oltásra jogosultak 95 százaléka megkapta a vakcina első adagját, s 70 százaléka mindhárom adagot felvette.

Az elmúlt tíz napban a naponta feltárt új esetek száma a felére csökkent, az elmúlt 24 órában 142 ezer új fertőzöttet regisztráltak, a kórházakban naponta felvett fertőzöttek száma pedig 25 százalékkal kevesebb, mint tíz nappal ezelőtt, de még mindig majdnem olyan sokan vannak kórházban, mint az első hullám tetőzésekor: 31 ezer fertőzöttet ápolnak kórházban, az intenzív osztályokon viszont feleannyi, 3300 súlyos beteg fekszik, mint a korábbi hullámok tetőzésekor, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek