Elpusztult Ozzie, a világ legidősebb gorillája

Hatvanegy éves korában elpusztult Ozzie, a világ legidősebb hím gorillája - olvasható a CNN oldalán. A 350 kilós nyugat síkvidéki állat testére kedden bukkantak rá gondozói az Atlantai Állatkertben. Halálának oka egyelőre ismeretlen, de de az állat néhány napja már étvágytalan és gyenge volt, arca felpuffadt - közölte az állatkert.

Ozzie volt a világ legidősebb gorillájaForrás: Facebook/ Zoo Atlanta

Ozzie volt az 1988-ban Atlantába került első gorillanemzedék utolsó tagja. Ozzie a világ harmadik legidősebb gorillája volt. "Összetört a szívünk, mert egy legenda távozott" - olvasható az állatkert Twitter posztjában. 

Ozzie halála néhány nappal azután következett be, hogy lakótársát, Choombát egészségi állapotának romlása miatt 59 éves korában elaltatták. Ők ketten az Atlantai Állatkertben több mint 15 évig éltek együtt. Ozzie 2009-ben történelmet írt azzal, hogy a világ első gorillájaként vérnyomásmérésen vett részt, és tavaly enyhe tünetekkel átesett a koronavírus-fertőzésen is.

A WWF (World Wildlife Fund) szerint a nyugati síkvidéki gorilla kritikusan veszélyeztetett kategóriába tartozik. A WWF szerint az orvvadászat és a betegségek miatt a fajok populációja több mint 60%-kal csökkent az elmúlt 20-25 évben. Az állatkert szerint Ozzie-nak több mint 20 leszármazottja van. Lánya Kuchi, fiai Kekla, Stadi és Charlie, unokája Lulu, dédunokái, Andi és Floyd a közlemény szerint mindannyian az Atlantai Állatkertben élnek.

Gorillák az Atlantai ÁllatkertbenForrás: zooatlanta.org
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek