Két embert őrizetbe vettek a svéd partoknál történt hajóbaleset miatt

Két embert őrizetbe vettek, miután a dán Karin Hoej és a brit Scot Carrier ütközött össze a Balti-tengeren, és mint kiderült, legalább egy ember meghalt. Az ügyészség súlyos gondatlanság és ittasság vádját vizsgálja a Scot Carrierrel kapcsolatban, a hatóságok szerint egy brit és egy horvát állampolgárt tartóztattak le - írja a bbc.com.

A Karin Hoej teherhajóForrás: TT News Agency via AFP/Johan Nilsson

Miután a jóval kisebb Karin Hoej az ütközés következtében felborult, a mentőcsapatok órákig keresték a legénység két tagját, akik közül csak az egyikük holttestét találták meg. Mint a Scotline, a Scot Carrier tulajdonosa elmondta, a hajón tartózkodókat kábítószer- és alkoholtesztnek vetették alá, és a legénység két tagjánál úgy találták, szervezetükben az alkoholszint túllépte a megengedett határértéket.

A baleset a Balti-tengeren, a svéd partok közelében, Ystad városa és a dániai Bornholm-sziget között történt. A dán hajón mindössze két fős legénység utazott, akik a vízbe estek a baleset következtében. A segélyhívás hétfőn helyi idő szerint 3:30 körül érkezett a Svéd Tengerészeti Hivatalhoz, és mint a szervezet szóvivője elmondta, a hideg vízből kiáltásokat lehetett hallani. "Nagyon hideg volt és sötét, jelenleg a víz körülbelül 4 fokos, a levegő pedig körülbelül 6 fokos" - tette hozzá.

A mentéshez búvárokat küldtek, emellett Svédországból és Dániából két helikopter és több hajó is csatlakozott a kutatáshoz, a Scot Carrier szintén segített a mentésben. A brit hajó fedélzetén tartózkodók közül a hírek szerint senki nem sérült meg.

A brit teherhajó, a Scot CarrierForrás: TT News Agency via AFP/Johan Nilsson

A Karin Hoej a dél-dániai Nykobing Falsterbe tartott, miután szombaton elhagyta a svédországi, Stockholm melletti Sodertaljét. A baleset idején nem szállított rakományt. A Scot Carrier Skócia keleti partja felé tartott, és nem tudni, hogy milyen rakományt szállított, ahogyan azt sem, hogy pontosan hány ember volt a fedélzetén. A VesselFinder tengerészeti webhely szerint a Scot Carrier 90 méter hosszú, a Karin Hoej pedig 55 méteres - olvasható a bbc.com cikkében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek