Íjjal lőtt le több embert egy férfi Norvégiában

Egy férfi íjjal támadt az emberekre szerda este a dél-norvégiai Kongsberg kisvárosában. Öten meghaltak, és többen megsebesültek, a gyanúsítottat őrizetbe vették - közölte a norvég rendőrség. "A férfit elfogták, a rendelkezésre álló információink szerint egyedül cselekedett" - ismertette Öyvind Aas rendőrfőnök.

Forrás: AFP/NTB/Hakon Mosvold Larsen

A rendőrség egyelőre nem közölt semmilyen információt az elkövető személyéről, sem lehetséges indítékáról. Tudatták azonban: vizsgálják, hogy terrortámadásról van-e szó. Elrendelték továbbá, hogy az összes norvég rendőr vegyen magához lőfegyvert. A norvég rendőrök normális körülmények között nem hordanak maguknál pisztolyt.

Az íjász az Oslótól mintegy 80 kilométerre délkeletre található, 28 ezer lakosú Kongsberg belvárosában követte el a vérengzést. Aas szerint jelenleg még folyik az információk kiértékelése és a különböző helyeken a bűnügyi helyszínelés. Úgy fogalmazott, hogy még zavaros a helyzet. "Sok szemtanunk van még, akikkel beszélnünk kell" - tette hozzá.

Forrás: AFP/Terje Pedersen/NTB

Norvég sajtójelentések szerint a rendőrség nagy erőkkel vonult ki Kongsberg belvárosába, amely felett rendőrségi helikopterek köröztek. Úgy tudni, tűzszerészeket is mozgósítottak. A norvég közszolgálati rádió tájékoztatása szerint az első lakossági bejelentések 18.13-kor futottak be a rendőrséghez, miszerint egy íjjal és nyilakkal felfegyverzett férfit láttak a városközpontban.

A skandináv ország második világháború utáni történetének legsúlyosabb merényletét közel tíz éve követték el. A szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik 2011. július 22-én pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd a közeli Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában kezdett féktelen lövöldözésbe. Az akkori támadásban hetvenheten vesztették életüket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek