Olaszország lazít, Romániából jó hír érkezett az oltottaknak

Feloldják a nézőszám korlátozását az olaszországi mozikban és színházakban, valamint a sportlétesítményekben is enyhítik az óvintézkedéseket hétfőtől, miután kedvezően alakultak a járványmutatók. Október 11-től a mozik, színházak és koncerttermek ismét teljes befogadóképességgel működhetnek, de a nézőknek továbbra is fel kell mutatniuk a védettségi igazolást és a maszkot is viselniük kell, de megszűnik a távolságtartási kötelezettség. Ez utóbbit a múzeumokban és más kulturális intézményekben is eltörlik - derül ki az MTI híréből.

Forrás: AFP / Készítette: Alberto Pizzoli

A nyitott stadionokban az ülőhelyek 75 százalékát foglalhatják el a nézők, a zárt sportcsarnokok befogadóképességük 60 százalékával működhetnek. A diszkók zárt termeiben a lehetséges vendégszám ötven százalékát fogadhatják, szabadtéri szórakozóhelyeken 75 százalékot. Utóbbiakban is kötelező a védettségi igazolás, akárcsak a múzeumokban és stadionokban. A diszkókban a maszkot csak tánc és fogyasztás közben lehet levenni, és a szórakozóhelyeken biztosítani kell a megfelelő levegőcserét. Szabálysértés esetén első alkalommal az üzemeltetőt pénzbírsággal sújtják, második szabálysértéskor tíz napos bezárást kockáztat.

Hétfőtől Szicíliában is feloldják a még augusztusban bevezetett szigorításokat, így az egész ország úgynevezett fehér zóna lesz, vagyis a legalacsonyabb óvintézkedési szint lesz érvényben minden tartományban. A hatvan milliós országban 43 millióan kapták meg a teljes oltást, ami a 12 év feletti lakosság közel nyolcvan százalékát jelenti. 

Romániában kiderült, mire is jó az oltás

Romániában a koronavírus ellen beoltottak négyszer kisebb arányban fertőződtek meg és hússzor kisebb arányban haltak meg a betegségben mint a beoltatlanok - derült ki a közegészségügyi intézet (INSP) pénteken közzétett összegzésből.

Az országban az oltási kampány kezdete óta eltelt több mint kilenc hónapban (2020. december 27.- 2021. szeptember 30.) az 5 millió 384 ezer teljesen beoltott emberből 42 501 esetben mutatták ki a fertőzést, ami a beoltottaknak mindössze 7,9 ezrelékét jelenti, és 316 halálos áldozatot jegyeztek fel, vagyis a beoltottaknak kevesebb mint 0,06 ezrelékét.

A teljes, 19,3 millió fős lakosságra vetítve a koronavírus 618 ezer embert, vagyis a lakosság 32 ezerlékét érintette, és 23 697 halálos áldozatot követelt, ami az összlakosság 1,22 ezrelékét teszi ki. Bár ezeknek a haláleseteknek egy része (mintegy kétezer) még 2020-ban következett be és így torzítja az idei Covid-statisztikát, a koronavírus-fertőzés így is csaknem hússzor nagyobb arányban szedte áldozatait a beoltatlan mintegy 18,8 milliós lakosság körében, mint az immunizáltak között.

Véroxigénmérés a bukaresti Marius Nasta Pneumofiziológiai IntézetbenForrás: AFP/Daniel Mihailescu

Az egyes vakcinatípusok szerinti bontásból az látszik, hogy Romániában a Johnson&Johnson volt a leghatékonyabb, de a szakemberek szerint ebben az is közrejátszhat, hogy ezt a típust csak nyáron vezették be, tehát a járvány negyedik hullámának augusztus-szeptemberi felívelése idején a néhány hete ezzel beoltott embereknél még jobb immunreakciót produkált, mint amekkora védelmet az elvileg magasabb hatékonyságú vakcinák nyújtottak négy-kilenc hónap után.

A Johnson&Johnsonnal beoltottak 5 ezreléke kapta el a koronavírus-fertőzést, és 0,03 ezreléke halt meg. A Modernánál 5,2 ezrelékes fertőzési és 0,07 ezrelékes halálozási, a Pfizernél 8,4 ezrelékes fertőzési és 0,07 ezrelékes halálozási, az Astra Zenecánál pedig 10,9 ezrelékes fertőzési és 0,04 ezerlékes halálozási arányt mutatnak a romániai adatok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek