Vírushelyzet Európában: kijárási tilalom, változás a védettségi igazolványokban

Október 1-től legalább október 8-ig kijárási tilalmat vezetett be a görög kormány az ország második legnagyobb városának számító Szalonikiben, valamint a szomszédos Halkidikí és Kilkísz, valamint a közép-görögországi Lárisza körzetében az újabb koronavírus-fertőzöttek növekvő száma miatt - adja hírül az MTI.

Szaloniki - illusztrációForrás: NurPhoto via AFP/Grigoris Siamidis

Ez alatt az időszak alatt tilos kimenni az utcára hajnali egy és hat óra között, kivéve akkor, ha ez munkavégzés céljából vagy egészségi okok miatt történik. Ezenkívül továbbra is tilos a zenélés a köztereken egész nap, magánterületen pedig legfeljebb 20 ember tarthat összejövetelt.

A teljesen beoltott emberek aránya Szalonikiben 52 százalék, Láriszában 46,5 százalék, Halkidikíben és Kilkíszben pedig 40 százalék, mindez jóval elmarad az 58 százalékos országos átlagtól. A szakértők különösen a szaloniki járványhelyzet alakulása miatt aggódnak. A településen a hónap elején megtartották az éves kereskedelmi vásárt, október végén pedig körbeviszik a város védőszentjének, Szent Demeternek az ikonját, amin ezrek szoktak részt venni. Ezenkívül katonai parádét is tartanak az 1940-es olasz megszállással szembeni görög ellenállás emlékére.

Számos szakértő kérte az október 28-i katonai felvonulás elhalasztását, elkerülendő a fertőzöttek számának megugrását. Tavaly ősszel az elsők között Szalonikiben vezettek be korlátozó intézkedéseket, de mint Jánnisz Ikonómu kormányszóvivő csütörtökön kiemelte, a helyzet megváltozott, tekintve, hogy a lakosság több mint fele be van oltva.

Görögországban az elmúlt hetekben naponta átlagosan kétezer koronavírus-fertőzöttet és 20-40 halálesetet jegyeztek fel. Az országban eddig több mint 655 ezer ember kapta el a betegséget, és több mint 14 ezer ember vesztette életét a fertőzés következtében.

Horvátország kiterjesztette a védettségi igazolványok érvényességét

A horvát válságstáb 270 napról egy évre terjesztette ki a védettségi igazolványok érvényességét csütörtöki sajtójelentések szerint. A testület egyúttal további két héttel meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket. Az országban továbbra is kötelező a maszk zárt térben, a vendéglátóhelyek pedig csak éjfélig tarthatnak nyitva. A rendezvények látogatásához és a beutazáshoz is szükséges a védettségi igazolás, melyre a határátlépésnél is vonatkozik az egy év lejárati idő, beleértve a keleti vakcinákat is.

Hétfőtől ugyanakkor szigorítások is várhatók. Mindenkinek kötelező lesz a védettségi igazolás az egészségügyi és szociális intézményekben. Oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív koronavírusteszttel nemcsak a dolgozóknak kell rendelkezniük, hanem a betegeknek, és az őket kísérőknek, illetve látogatóknak is. Kivételt képeznek ez alól a 12 évnél fiatalabb gyerekek.

Az elmúlt 24 órában 1710 új koronavírus-fertőzést azonosítottak az országban. A vírus okozta betegségben tizenketten haltak meg, kórházban 741 beteget ápolnak, közülük 94-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 817 444-en kaptak védőoltást - a jogosultak 44,7, a felnőtt lakosság 53,7 százaléka -, közülük 1 705 090-en már a második adagot is felvették.

Kávézó Zágrábban még tavasszalForrás: AFP/Denis Lovrovic

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 1028 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a Covid-19 betegség szövődményeiben öt beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 420-an vannak kórházban, 109-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 124 330-an kaptak védőoltást, közülük 999 031-en már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 53, illetve 47 százaléka.

A madridi tartományban feloldják létszámkorlátozásokat

A spanyol fővárost is magába foglaló madridi autonóm tartományban a jövő héttől feloldják a létszámkorlátozásokat, így október 4-étől a vendéglátóhelyek belső terei az eddigi 75 százalék helyett már 100 százalékos kapacitással működhetnek, és már nem kötik meg azt sem, hogy mennyien ülhetnek egy asztalnál. Eltörlik továbbá a létszámkorlátozást a templomokban, a lakodalmakon, a temetéseken és a kulturális intézményekben is.

A 6,7 millió lakosú tartományban szeptember 20-án kezdődtek fokozatos enyhítések azzal, hogy megszüntették a nyitvatartási korlátozásokat, amelyet a javuló járványügyi helyzet miatt most újabb engedmények követnek. Továbbra is érvényben marad azonban a kötelező maszkviselés a zárt nyilvános helyeken, így például a tömegközlekedésen vagy az üzletekben. Az iskolákban is maszkot kell hordani a tanórákon, az egyetlen lazítás, hogy szabad téri sportolás közben levehető, ha tartható a minimum másfél méteres távolság. Navarrában és Andalúziában péntektől törlik el a létszámkorlátozásokat. A déli tartományban azonban csak azokban a városokban és településeken, ahol az elmúlt 14 napban 50-nél kevesebb volt az új esetek megoszlása százezer lakosra vetítve.

Spanyolországban tavaly július óta nem látott szintre csökkent az új regisztrált fertőzések aránya,

átlagosan százezer emberből 60-an fertőződtek meg az utóbbi két hétben. Az ország lakosságának átoltottsága meghaladja a 77 százalékot, mintegy 36,5 millióan kapták már meg a vakcinák összes dózisát. Egy adagot 79,4 szálék, 37,6 millió ember kapott eddig.

A magas átoltottság miatt több tartomány elkezdte bezárni a tömeges oltás érdekében létrehozott ideiglenes oltóközpontokat, például Baszkföldön, ahol a jelenleg oltható, 12 év feletti lakosság 88,5 százalékát oltották be, illetve Valenciában, ahol ez a szám 87,5 százalék.

Madrid, Spanyolország, belvárosForrás: shutterstock.com/LucVi

A héten beadták az első emlékeztetőoltást, vagyis a vakcina harmadik dózisát is. Ugyanaz a 97 éves, idősotthonban élő guadalajarai asszony kapta meg, akit kilenc hónappal ezelőtt elsőként oltottak be. A spanyol egészségügyi minisztérium álláspontja szerint egyelőre csak azok kaphatnak harmadik oltást, akiknek gyenge az immunrendszerük, így magas kockázatnak vannak kitéve, például a szervátültetettek, a dialízisben, illetve kemoterápiában részesülők. Kasztília-La Mancha tartomány autonóm kormánya azonban kezdeményezte az egészségügyi minisztériumnál, hogy az oltások harmadik körét terjesszék ki a 65 év feletti lakosságra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek