Hétvégenként éjszakai kijárási tilalom lesz ebben a romániai városban

Temesváron a fertőzési ráta a lakosság 4,5 ezrelékére emelkedett, így hétvégi éjszakai kijárási tilalom bevezetéséről döntött szerdán a járványügyi operatív törzs. Ennek értelmében pénteken, szombaton és vasárnap 20 óra után csak indokolt esetben és erre vonatkozó igazolással szabad az utcákon közlekedni, az üzleteknek pedig legkésőbb 18 órakor be kell zárniuk - adja hírül az MTI.

TemesvárForrás: Turbojet/commons.wikimedia.org

Bukarestben az utóbbi két hétben azonosított fertőzések száma meghaladta a lakosság három ezrelékét, így a város járványügyi szempontból vörös besorolás alá került. A háromezrelékes fertőzési ráta felett csak az uniós digitális védettségi igazolással lehet belépni a vendéglátóhelyekre, mozikba, színházakba és sportlétesítményekbe, de a nagyobb létszámú magánrendezvényeken is csak azok vehetnek részt, akik megkapták az oltást, legalább fél éve kigyógyultak a fertőzésből, vagy friss teszttel igazolják, hogy nem fertőzöttek.

Korábban már Szatmár, Temes és a fővárost övező Ilfov megye is vörös besorolásba került. Az újonnan diagnosztizált fertőzések száma kedden és szerdán is meghaladta az ezret a kétmilliós Bukarestben. Ez azt jelenti, hogy - ha a fertőzések üteme nem csökken - két héten belül a hat ezreléket is túllépi a fertőzési ráta a román fővárosban, és be kell zárni az iskolákat, emellett akár vesztegzárat is elrendelhet a helyi járványügyi törzs.

Országos szinten is rohamosan emelkedik a járványgörbe: szerdán meghaladta a hétezret az egy nap alatt újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, ami több mint kétszerese az utóbbi két hét átlagának. Az utóbbi 24 órában 130 koronavírusos beteg vesztette életét, ami csaknem duplája a kétheti mozgóátlagnak. Szerdán ezer fölé emelkedett a Covid-kórházak intenzív terápiás osztályain ápolt súlyos betegek száma: ez azt jelenti, hogy a jelenleg rendelkezésre álló helyek több mint 90 százaléka betelt. A román hatóságok most kórházi részlegek átminősítésével és a szakszemélyzet áthelyezésével próbálják emelni a koronavírusos betegek számára elkülönített helyek számát az intenzív terápián.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek