Öt év börtönre ítéltek egy férfit, mert terjesztette a koronavírust

Egy vietnami férfit öt év börtönre ítéltek, mert megszegte a járvány miatt hozott szabályokat, és több embert is megfertőzött. A bíróság bűnösnek nyilvánította Le Van Tri-t abban, hogy veszélyes fertőző betegséget adott tovább nyolc embernek, akik közül az egyik elhunyt.

Mindennapi utcai jelenet Hanoi városában - illusztrációForrás: Shutterstock.com / John Bill

Vietnám szigorú korlátozásokkal nagyrészt sikeresen fékezte meg a járványt, a fertőzések száma azonban június óta megnövekedett a delta-variáns miatt. Az országban több mint 530 000 esetet regisztráltak, melyből több mint 13 300 végződött halállal, sok az elmúlt hónapokban történt.

Sok esetet találtak Ho Si Minh-városban, ahonnan a 28 éves Tri állítólag motorkerékpárral utazott az ország déli részén található Ca Mau tartományba, még júliusban. A férfiről Ca Mauban derült ki, hogy hamisan töltött ki egy egészségügyi nyilatkozatot, amelyen azokat a helyeket kellett volna feltüntetni, ahol korábban járt, emellett a karanténszabályokat sem tartotta be, melyek 21 napos vesztegzárat írtak elő a Ca Mauba érkezőknek.

Tri később pozitívnak bizonyult, és kiderült, hogy a vírust családtagjainak, valamint egy általa meglátogatott szociális intézmény személyzetének is átadta. A férfit egynapos tárgyalás után ítélték börtönbüntetésre, valamint 880 dollár (körülbelül 260 ezer forint) összegű bírság megfizetésére is kötelezték - derül ki a bbc.com híréből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek