Mától ismét katonák segítenek a kórházakban, rendelőkben

Szeptember 6-tól a katonák ismét segítséget nyújtanak az egészségügyi intézmények dolgozóinak a szakképesítés nélkül ellátható logisztikai feladataikban – olvasható a Honvédelmi Minisztérium weboldalán közzétett közleményben. Ennek értelmében a katonák az ország különböző pontján 23 kórházban 83 fővel segítik az egészségügyi dolgozók munkáját.

Tavasszal mintegy 1100 katona teljesített szolgálatot, 93 egészségügyi intézményben. Részt vettek logisztikai feladatokban, segédkeztek az érkező betegek testhőmérséklet-mérésében, a betegirányítási, betegkísérési és útbaigazítási feladatokban, valamint adminisztrációs és szállítási feladatokban is csökkentették az egészségügyi dolgozók leterheltségét.

A katonák visszatérése nem meglepő lépés azt követően, hogy múlt hét szerdán a TV2 Mokka című reggeli műsorában Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, nem kerülhetjük el a negyedik hullámot. Európában már mindenhol emelkedik az új fertőzöttek száma a koronavírus delta variánsa miatt, és ez a tendencia augusztus második hete óta Magyarországon is látható. A tisztifőorvos hozzátette, hogy már nálunk is a delta variáns vált dominánssá, az új megbetegedések több mint 90 százalékát ez okozza.

A fotó az első Pfizer-BioNTec vakcinaszállítmány megérkezésekor készült 2020. december 26-án a Jahn Ferenc Dél-pesti KórházbanForrás: AFP/MTVA/Szilard Koszticsak

Ma reggel Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hogy lassabb, elhúzódó lehet a koronavírus-járvány negyedik hulláma, ami elsősorban az oltatlanokat érinti majd. Merkely szerint elképzelhető, hogy szükség lesz további korlátozásokra a negyedik hullám miatt, de ezek elsősorban az oltatlanokra vonatkozhatnak majd. „Az oltatlanok természetesen jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve, huszonötször valószínűbb, hogy bekerül egy oltatlan egy kórházba, huszonötször nagyobb a valószínűsége, hogy meghal koronavírus-fertőzésben" – tette hozzá.

A mai napon közölt, hétvégére vonatkozó, legfrissebb adatok szerint három nap alatt 648 új fertőzöttet regisztráltak, és 9 beteg halt meg. Kórházban 194 beteget ápolnak, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 5 817 481, közülük 5 519 838 fő a második oltását is megkapta, 404 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették – olvasható a koronavírus-helyzetről tájékoztató oldalon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek