A turisták elkezdték lemondani szeptemberi horvátországi foglalásaikat

Horvátországban az elmúlt 24 órában 373 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 368 ezret. A Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon három beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8298-ra emelkedett. Kórházban 275 beteget ápolnak, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen – derül ki a www.total-croatia-news.com híréből

Bol látképe - illusztrációForrás: siete_vidas/shutterstock.com

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtöki jelentése szerint a horvát tengermellék továbbra is kockázatos, narancssárga besorolás alá esik, de a növekvő esetszámok miatt a jövő héttől várhatóan Zágrábbal együtt átkerül a piros jelzésű, azaz a súlyosan fertőzött régiók listájára. Ez rossz hír az idegenforgalomból élőknek, sajtóhírek szerint a turisták már elkezdték lemondani szeptemberi előfoglalásaikat – írja az MTI.

A horvát turisztikai szakemberek találgatnak és reménykednek:  "A lehetőség, hogy Horvátország a vörös zónába kerülhet, mindenképpen befolyásolhatja a horvát turisztikai szezon menetét, de valószínűleg nem olyan drasztikusan, mint tavaly. A vendégeink többsége oltott, és számos ország nemcsak az ECDC adataiból, hanem saját kritériumaiból indul ki, mint Norvégia, Hollandia és Dánia, az ő térképükön pl. Horvátország jobb helyzetben van" – mondta a Horvát Kereskedelmi Kamara Családi Turisztikai Szövetségének elnöke, Martina Nimac Kalcina. "Ebben az évben rendkívül sok fiatal vendégünk van. Az a tény, hogy Horvátország enyhébb intézkedéseket hozott, mint Európa nagy része, erősen befolyásolta a döntésüket, az eddigi turisztikai sikert ennek köszönhetjük. De most fordulat következhet be: a középkorú és idősebb vendégek sokkal óvatosabbak, és lehet, hogy inkább otthon maradnak az utószezonban" – tette hozzá a szakember.

Mindeközben Szlovéniában

A szomszédos Szlovéniában újranyitnak a Covid-osztályok, Janez Poklukar egészségügyi miniszter szerint már elkezdődött a negyedik hullám, amely véleménye szerint ugyanolyan erős lesz, mint a korábbiak. Szombatra 388 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban, a vírus okozta Covid-19 szövődményeiben pénteken senki sem halt meg. A koronavírusos betegek közül 66-an vannak kórházban, 15-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 971 753-an kaptak védőoltást, közülük 871 578-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 46, illetve 41 százaléka. A kormány módosított a nemzeti oltási stratégiáján, és immár háromszori oltást javasol. Először a legyengült immunrendszerű és a szervátültetésen átesett betegek, továbbá az idősotthonok lakói, majd a 60 év felettiek kaphatják meg a harmadik, emlékeztető oltást.

Az országban a szolgáltatások igénybevétele, a rendezvények látogatása és több munkakör betöltése is védettségi igazoláshoz kötött. Hétfőtől megszűnik az ingyenes tesztelési lehetőség, az állam csak azok számára fedezi a gyors antigéntesztek költségeit, akiknek erre munkavégzéshez van szükségük, többek között az egészségügyi-, a szociális és idősotthonok, valamint a nevelési- és oktatási intézmények dolgozóinak.

A kormány egy héttel később lépteti csak életbe azt a rendeletét, amely a határátlépés szigorítására vonatkozik. Augusztus 13-a helyett 29-től kell védettségi igazolást felmutatniuk a határon azoknak, akik csak átutazóban vannak. A szigorítás alól kivételt képeznek a 15 év alatti kiskorúak, a határmenti ingázók, azok, akik ingatlannal vagy mezőgazdasági földdel rendelkeznek Szlovéniában, továbbá a nemzetközi fuvarozók – derül ki az MTI híréből.

Ezek is érdekelhetnek