A tűzoltóknak köszönhető, hogy megmenekült Görögország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága

A görög tűzoltók csütörtökön már a harmadik napja küzdenek a tűzvésszel az ókori olimpiai játékok helyszínén, Olümpiában a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén és az Athén melletti Évia szigetén. Utóbbi helyszínen a görög hatóságok evakuálták a lakosságot.

A tűzoltók heroikus küzdelmének köszönhető, hogy sikerült az ókori romvárost, Olümpiát megóvni a tűztőlForrás: AFP/-

A 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet és a viharos szelek miatt az elmúlt napokban több mint 150 erdő- és bozóttűz keletkezett az ország különböző részein. Korábbi hírünkben mi is beszámoltunk a hőhullámról és tomboló tűzvészekrők, ami miatt délutánonként lezárták az Akropoliszt is.

A Peloponnészoszi-félszigeten két települést is kiürítettek szerdán, mivel tűzvész tombolt az ókori olimpiai játékok régészeti helyszínén. A lángokkal vívott, egész éjszakás küzdelemben a tűzoltóknak sikerült megmenteniük az ókori Olümpia történelmi kincseket rejtő emlékhelyét – mondta Lina Mendoni görög kulturális miniszter. Olümpia, ahonnét az olimpiai láng négyévente útjára indul az olimpiai játékoknak otthont adó nagyvárosba, Görögország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága.

Az olimpiák szent helye, ahol négyévente fellobban a lángForrás: StockSnap/Pixabay

Kedd óta több mint egy tucat települést ürítettek ki az Athéntől észak-keletre fekvő Évia szigetén is. A görög parti őrség 85 embert csónakkal menekített ki a sziget észak-nyugati részén fekvő Roviesz tengerpartjáról. Csütörtökön további lakosokat mentettek ki Évia szigetéről harangzúgás közepette, ezzel jelezve a tűzvész közeledtét. Több mint 170 tűzoltó, 52 tűzoltóautó, valamint 6 vízszállító helikopter és repülőgép vett részt az oltásban és a mentésben.

Az első becslések szerint a szigeten több száz lakóház és 25 ezer hektár fenyőerdő égett le.

A megperzselt fenyőfák miatt sűrű füst borítja az eget, és még a szigettől több mint 100 kilométerre fekvő görög főváros felett is sötét az égbolt. Az Athén északi külvárosait kedden fenyegető lángokat sikerült megfékezni, de a tűzoltók és a repülőgépek tovább dolgoztak a térségben. A tűzoltóság csütörtök reggeli tájékoztatása szerint Görögországban 92 erdőtüzet kellett oltaniuk az elmúlt 24 órában – közölte Níkosz Hardaliász, a polgári védelemért felelős miniszterhelyettes. A tűzvészek megfékezéséhez segítség érkezett Ciprusról és Franciaországból, és további két repülőgépet várnak Svédországból csütörtök este, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek