Újabb fordulat a tokiói diplomáciai drámában: Ausztriába tart a fehérorosz futónő

Végül az eredeti tervektől eltérően nem egy Lengyelországba, hanem egy Ausztriába tartó repülőgépre szállt fel Kriszcina Cimanuszkaja fehérorosz futónő szerdán a tokiói Narita repülőtéren, az ügyében kibontakozott diplomáciai dráma újabb fordulataként - adja hírül az MTI.

Még a reptéren is azt hitték, a futó egy lengyel gépre fog felszállniForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Kaoru Tachibana

A fehérorosz olimpiai csapat vezetői vasárnap akarata ellenére akarták feltenni Cimanuszkaját egy hazafelé induló járatra, miután a 24 éves atléta csapatának vezetőit bírálta, kiváltva ezzel haragjukat. A futó ezek után hangot adott annak, hogy nem érzi magát biztonságban, és japán rendőri segítséggel diplomáciai menedéket kért. A lengyel kormány ajánlott fel neki humanitárius vízumot, a lengyel nagykövetségen pedig átmeneti menedéket kapott, és a tervek szerint egy Varsóba tartó járatra szállt volna fel. Végül azonban az Austrian Airlines járatán Bécsbe utazik, és délután 16:05-kor érkezik az osztrák fővárosba.

A Cimanuszkajával kapcsolatot tartó fehérorosz közösség egyik tagja elmondta, hogy a diplomaták biztonsági aggodalmak miatt cserélték át a járatát. A futónő egy rendőri kíséretű kisbuszban érkezett meg a japán fővárostól keletre lévő Narita repülőtérre, és nem nyilatkozott a rá váró néhány tucat újságírónak, amint néhány tisztségviselő bekísérte őt a reptér VIP-zónájába, majd később a beszállókapuhoz. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ügyében hivatalos vizsgálatot indított, és jelentést kért a fehérorosz olimpiai csapattól. 

Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yusuke Tomiyama

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek