Légszennyezettségi riadót fújtak az USA keleti partján a nyugati parti erdőtüzek miatt

Az Egyesült Államok keleti partvidékének számos városát beborította a nyugati partvidéken tomboló hatalmas erdőtüzek füstje, írja az MTI. Az erős szelek a Kaliforniában, Nevadában, Oregonban, Montanában pusztító erőtüzek füstjét a keleti partvidékre sodorták, New York, New Jersey és Pennsylvania államokat füstfelhőbe burkolták.

Az oregoni Klamath-vízesés közelében pusztító tűz július 15-énForrás: AFP/Handout

Több mint 80 erdőtűz pusztít a nyugati parton, a legnagyobb Oregon államban, amely már több mint 1600 négyzetkilométernyi területre terjedt el. Erdőtüzek tombolnak továbbá Kalifornia állam Sierra Nevada vidékén, Washington államban is. New Jersey és Pennsylvania államokban, New Yorkban szerdán felszólították a légzőszervi, szív-és érrendszeri problémákkal küszködőket, a várandósokat, hogy maradjanak otthonaikban.

Megperzselt fák 2021. július 21-én az oregoni Fremont-erdőbenForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Mathieu Lewis-Rolland

A légszennyezési riadó még csütörtökön is érvényben marad. Azért rendkívüli ez a jelenség, mert a füst az Egyesült Államok hatalmas területeit érinti. Nemcsak egyes helyeket, hanem számos államot a keleti parton is" – mondta Jesse Berman, a Minnesota Egyetem közegészségügyi tanszékének kutatója. A műholdfelvételek szerint Kanadában is gomolyog az amerikai erdőtüzek füstje. Ez már a második év, amikor a nyugati parti erdőtüzek füstje beborítja a keleti partvidéket is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek