Míg Németországban az árvíz pusztít, Oroszországban erdőtüzek tombolnak a hőség miatt

Amíg a Rajna-Vidék-Pfalz tartományban több ember halálát okozta és számos házat romba döntött az árvíz, addig Oroszországban, a távol-keleti Jakutföldön a hőség miatt már több mint 1,7 millió hektáron, szinte teljes egészében tombolnak az erdőtüzek – derült ki a jakutföldi környezetvédelmi minisztérium közleményéből, amelyet a honlapján jelentetett meg.

Leégett fák Ruga falu közelébenForrás: Sputnik via AFP/Ilya Timin

Csaknem 2200 ember vesz részt a tűz oltásában, továbbá a rendkívüli helyzetek minisztériumának légierejéhez tartozó szárazföldi csoport, valamint két Be-200-as repülőgép is besegít az oltásban.
Magadanban 23 területen ég a tűz, több mint 150 ezer hektáron. A szóvivő elmondta, hogy nincsenek lakott területek, amelyeket a tűz fenyegetne.

Légi felvételeken látható, mekkora a bajForrás: Sputnik via AFP/Ilya Timin

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi: az Oroszországot sújtó erdőtüzek okaként a szokatlanul magas hőmérsékletet és a tűzbiztonsági előírások be nem tartását teszik felelőssé. Jelenleg több mint 60 orosz régióban van érvényben figyelmeztetés tűz miatt, nyolc szövetségi területen – Cseljabinszk, Jakutföld, Karélia, Perm, Krasznojarszk, Irkutszk, Csukcsföld, Kamcsatka – pedig vészhelyzetet rendeltek el.

Az erdőtüzek mérgező füstje mindeközben tovább terjedt szerte Oroszország távol-keleti részén.

A hatóságok szerint sűrű füst borította el Jakutföld székhelyét, Jakutszkot, illetve további több mint 60 települést a térségben. A szélirány miatt a füst kelet felé vonul tovább. A lakosokat felszólították, hogy a házból kilépve viseljenek védőmaszkot, illetve szigeteljék le ajtajaikat és ablakaikat, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek