A megszólalásig gorillabébire hasonlító robot beépült vadon élő társai közé

A John Downer Productions angol filmkészítő cég munkatársai zseniális módszert találtak ki arra, hogy az állatokat zavartalanul megfigyelhessék a természetes élőhelyükön. A filmes cég a megfigyelendő állatokra megtévesztően hasonlító robotokat készít, melyek segítségével közeli képeken keresztül megfigyelheti az állatok egyedi viselkedését. Ezen titkos ügynökök egyike egy robot gorilla, ami valóban csodálatos munkát végzett. Beszivárgott a vadon hegyi gorillái közé, és visszatérve néhány, még soha nem látott felvétellel ajándékozta meg a készítőit.

Ő igazi, de a gorillabébit alakító robotról is nehéz lenne megmondani, hogy nem hús-vér állatról van szóForrás: Jurgens Potgieter/Shutterstock

"Nemcsak nekünk, gyártóknak, hanem biológusoknak, állatorvosoknak, tudósoknak és szakértőknek a segítségét és tudását is felhasználtuk a kémrobotunk megépítésénél" – mondta Matt Gordon, a film készítője.

Felkértük ezeket a szakértőket, hogy mondják el nekünk, milyen tulajdonságokra kell összpontosítanunk. A gorilláknál például a szemek rendkívül fontosak" – mesélte.

A hegyi gorillák sokat tanulnak egymástól azáltal, hogy egymás szemébe néznek. Ezért úgy tervezték meg a kis gorillakölyköt, hogy mozgatni tudja a szemét, be is csukhassa vagy szükség esetén kerülje a tekintetet, hogy tisztelet mutasson az igazi gorillák felé. Nézzék, milyen élethűre sikeredett! 

Annak ellenére, hogy ez volt az első alkalom, amikor az emberek gorillák „éneklését" rögzítették, erről már lehetett hallani. Egy 2016-os tanulmányban már írtak azokról a hangokról, amelyeket a gorillák evés közben kieresztenek, így értesítve a csoport többi tagját, hogy éppen táplálkoznak – írja a Bored Panda.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek