Magyarország felé szállt egy kigyulladt hulladéklerakó mérgező füstje

Pénteken 13:25 órára sikerült eloltani a tüzet a nagyszalontai hulladékfeldolgozónál - adja hírül az agerpres.ro hírügynökség. Mint a Bihar megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője, Camelia Roşca beszámolt róla, a Granuplast Direct vállalathoz tartozó műanyaghulladék-gyűjtő és-feldolgozó raktárban péntek hajnalban keletkezett tűzzel 60 katonai tűzoltó küzdött kilenc tűzoltókocsi bevetésével. A tűzoltók jelenleg is a helyszínen vannak és rejtett tűzfészkek után kutatnak.

Forrás: https://www.facebook.com/PrimariaSalontaNagyszalontaPolgarmesteriHivatala

A katasztrófavédelmet hajnali 3:41-kor riasztották, hogy a Nagyszalonta szélén levő hulladéklerakatban tűz ütött ki. Laura Bondar, a nagyváradi területi határrendészet szóvivője péntek reggel úgy nyilatkozott, hogy reggel 6:30 körül sikerült lokalizálni a tüzet, amely miatt mérgező, fekete és sűrű füst került a légkörbe. A Bihar megyei környezetvédelmi őrség főfelügyelője, Sever Şerbănescu korábban közölte, hogy a szél nem Nagyszalonta, hanem a magyarországi Geszt település felé viszi a füstöt. A román határrendészet értesítette a magyar hatóságokat.

Mint Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője pénteken délután az MTI megkeresésére közölte, Magyarországon nem észleltek mérgező anyagot a levegőben a tűz után. A szóvivő hozzátette, a katasztrófavédelmi mobillabor folyamatosan ott van a térségben, mostanáig nem mutattak ki károsanyag-koncentrációt.

A Granuplast Direct kft. hulladéklerakatában 1300 tonna műanyag és szemcsés hulladék található, utóbbi a hulladék felaprításából származik. A cég összegyűjti a műanyag hulladékot, speciális gépekkel felaprítja, majd továbbadja más cégeknek. A tűz körülbelül 8000 négyzetméternyi felületre terjedt ki, három csarnokot és a raktár udvarát érintette, ahol az 1300 tonna műanyag hulladékot tárolták. A tűznek nincsenek áldozatai, az anyagi kár viszont jelentős. A Bihar megyei környezetvédelmi őrség képviselői hétfőn kezdik meg a cég ellenőrzését. 

Mint Nagyszalonta Polgármesteri Hivatalának Facebook-oldaláról kiderül, az illetékes szervek az elmúlt hónapokban többször, rendszeresen felszólították a tulajdonost, hogy tartsa be a tűz- és környezetvédelmi szabályokat, mindezek ellenére a több tonna hulladék tárolásában semmi nem változott. Éjjel két óra után csaptak fel a lángok, egyelőre ismeretlen okból. A tűz gyorsan elharapódzott, a hatalmas füstoszlop a környező településeken is látható volt. Nagyon sokan megörökítették, a közösségi portálon tucatnyi fotó és videó terjed.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek