Az Elsa névre keresztelt trópusi vihar rekordot döntött, és halálos áldozatokat is hagyott maga után

Kuba déli régiójában 180 ezer embert evakuáltak vasárnap, attól tartva, hogy az Elsa névre keresztelt trópusi vihar súlyos áradásokat képes elindítani, miután több karibi szigetet megtépázott, és legalább három ember életét vesztette. Az evakuáltak többsége rokonok otthonában húzza meg magát, míg mintegy 23 ezren kormányzati létesítményekben kaptak menedéket. A hegyvidéki területeken mintegy 400 ember a vészhelyzetre előkészített barlangokban lelt menedéket.

Havanna egyik elárasztott utcája már június 30-án is így festett a heves esőzések és a rosszul működő csatornák miattForrás: AFP/Yamil Lage

Helyi idő szerint szombat reggelig az Elsa még egyes fokozatú hurrikán volt, de gyengült, ezért lefokozták trópusi viharra. Így is komoly károkat okozott több karibi szigeten. Haitin a mezőgazdaság sínylette meg, a legsúlyosabban károkat pedig eddig Barbadoson okozta, ahol több mint 1100 ember tett bejelentést megrongálódott házakról, amelyek közül 62 ház össze is omlott.

A vihar helyi idő szerint vasárnap érte el Kuba keleti partvidékét óránkénti 95 kilométeres széllökések és heves esőzések kíséretében, és két nap alatt megy keresztül a szigetországon.

"Elsa rekordot döntött a trópusok leggyorsabban mozgó hurrikánjaként, amit szombaton óránként 50 km-es sebességgel ért el" – állítja Brian McNoldy,a Miami Egyetem munkatársa. A vihar következő célpontja Florida, ahol Ron DeSantis kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett 15 megyében, köztük Miami-Dadeben, ahol a múlt hónapban egy sokemeletes épület omlott össze. – írja a The Guardian.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek