Egy spanyol szigeten szigorítanak, Nagy-Britannia teljesen kinyit

A Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigeteken szigorítottak a koronavírus-járvány elleni intézkedéseken, mert Mallorcán megfertőződött mintegy ezer végzős középiskolás az év végi iskolai kirándulásokon. A helyi hatóságok korlátozzák a beutazó nagy turistacsoportok számát, és mostantól a legalább húsz fős turistacsoportok tagjai csak negatív PCR-teszttel vagy oltásigazolvánnyal érkezhetnek a szigetcsoportra - adja hírül az MTI.

Turisták a Baleár-szigetekhez tartozó MallorcánForrás: AFP/Jaime Reina

Spanyolország más részein is megugrott a megfertőződések száma azon diákok körében, akik tanév végi kiránduláson vettek részt. A hatóságok gyanúja szerint a tömeges fertőzés a Valencia és Mallorca közötti kompjáratot történt. Minden diák a vírus alfa variánsával fertőződött meg, amelyet először Nagy-Britanniában mutattak ki. Mindazonáltal Spanyolországban már hónapok óta folyamatosan csökken az új megfertőződések száma.

A brit kormány nem halasztja tovább a nyitást

A brit kormány a legfrissebb adatok alapján nem lát okot az utolsó korlátozások feloldásának további halasztására a július 19-re kitűzött határnapon túl - közölte hétfőn Sajid Javid brit egészségügyi miniszter. Hangsúlyozta, hogy a jelenleg használt oltóanyagok ugyanolyan hatékonysággal akadályozzák meg a delta vírusvariáns okozta súlyos megbetegedések kialakulását, mint a korábbi variánsok esetében.

A kormány februárban kidolgozott, négy időpontból álló részletes nyitási menetrendje eredetileg múlt hétfőre irányozta elő a jogi korlátozások teljes feloldását. Boris Johnson miniszterelnök azonban egy héttel korábban bejelentette, hogy a fokozottan fertőzőképes delta koronavírus-variáns terjedése miatt a kormány július 19-re halasztotta az utolsó, negyedik nyitási lépést. Sajid Javid a londoni alsóházban tartott hétfő esti tájékoztatóján közölte: változatlanul július 19. a teljes nyitás céldátuma, a kormány nem tartja indokoltnak a még további halogatást.

Javid hangsúlyozta: kétségtelenül emelkedik az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzéses esetek száma az országban, de a Covid-19 betegség okozta halálozásoké továbbra is alacsony. A szaktárca hétfő esti összesítése szerint az utóbbi 24 órában országszerte három halálos áldozata volt a betegségnek. A nagy-britanniai járvány januári tetőzése idején előfordult, hogy naponta 1800-nál többen haltak meg Covid-19 betegségben, és voltak olyan időszakok, amikor megközelítette a 70 ezret a naponta azonosított új koronavírus-fertőződések száma. Az egészségügyi minisztérium hétfői adatai szerint az elmúlt egy napban 22 ezer újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttről érkezett jelentés.

Sajid JavidForrás: AFP/UK Parliament/Jessica Taylor

Ez azonban minden bizonnyal számottevően magasabb a tényleges napi fertőződési adatnál, a tárca ugyanis már előre bejelentette, hogy a hétvégén egy számítástechnikai fennakadás miatt nagyon sok angliai fertőzéses eset nem került be a statisztikába, és ezeket a hétfői adatok tartalmazzák. Az alsóházi képviselőknek tartott hétfő esti tájékoztatásában az egészségügyi miniszter kijelentette: azért sem érdemes a július 19-i határnapon túl halogatni a még érvényben lévő korlátozások feloldását, mivel nem lehet olyan időpontot kijelölni, amelynek Covid-kockázata zéró lenne.

Javid elmondta: az angliai közegészségügyi szolgálat legfrissebb modellszámításai szerint az oltási kampány eddig több mint 27 ezer ember életét mentette meg, és a vakcinák több mint hétmillió esetben akadályozták meg a Covid-19 betegség kialakulását. 

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek