Sokan próbálnak hamis vírustesztekkel átjutni az ukrán határon

A kárpátaljai hatóságok szerint az elmúlt hónapban 24 ember, köztük egy magyar középkorú férfi próbált meg hamis PCR-teszttel átjutni a határon, május 25-én például arról szóltak a hírek, hogy egy ukrán és egy magyar határátlépő is megpróbálta kijátszani a határőröket – derül ki a szon.hu cikkéből.

covid, útlevél, pcr, tesztForrás: Viacheslav Lopatin/shutterstock.com

A két férfi az asztélyi határon próbálkozott, de az okmányellenőrzéskor az egyik határőrnek szemet szúrt egy nem is annyira apró hiba az 52 éves magyar férfi tesztjén: az igazoláson a kiállítás dátumaként május 25-e állt, de a férfi május 24-én érkezett az ellenőrzőponthoz. Ráadásul az igazolvány QR-kódjának beolvasásakor nem állt rendelkezésre információ a páciensről. Korábban a munkácsi ellenőrzőponton 9 embert szintén hamis PCR-teszt buktatott le.

Mint írják, az ukrán rendőrség az elmúlt egy hónapban 22 megvesztegetési esetről is beszámolt, köztük 13 olyanról, amikor ukrán állampolgárok nagyobb összegekkel próbálták megvesztegetni az ellenőröket. Az állampolgárok az Otthon névre keresztelt ellenőrző applikáció letöltése és az érvényes PCR-teszt felmutatása helyett a könnyebb utat választották: 39 ezer forintnak megfelelő összeggel próbálták megkenni a hatóságokat.

A koronavírus megjelenése óta Európa-szerte több hamis PCR-teszt hálózat épült ki. Az Európai Rendőrségi Hivatal februárban számolt be róla, hogy jó néhány repülőtéren bukkantak hamis tesztekre, illetve olyan hálózatokat számoltak fel, amelyek akár 300 euróért (több mint 106 ezer forint) cserébe vállalták hamis tesztek kiállítását.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek