Tizennégyen vesztették életüket az észak-olaszországi felvonó balesetben

Az olasz hatóságok közölték, hogy a vasárnap délután lezuhant felvonó fülkéjének baleseti helyszínét hétfőre virradóra teljesen lezárták, és a szakértők nekiálltak megvizsgálni a roncsot. A baleset az észak-olaszországi Stresa település és a Mottarone-hegy között történt, ahol a drótkötélpályás felvonó egyik fülkéje a mélybe zuhant. A balesetben tizennégyen vesztették életüket, köztük egy kétéves kisgyermek is.

Stresa, Olaszország; május 23-i felvételForrás: Italian Fire Department / Anadolu Agency / AFP

A kabin nem sokkal az előtt zuhant le, mielőtt megérkezett volna a Mottarone-hegyre. Stresa polgármesterének elmondása szerint a "fülke a földnek csapódva legurult egy lejtőn és két-háromszor átfordult, mielőtt fáknak ütközve megállt volna. A kabin egy erdős részre zuhant, a meredek terepviszonyok akadályozták a mentést" - olvasható a BBC.com cikkében.

A fülkében a legújabb értesülések szerint tizenhat ember utazott, a kétéves kisgyermeken kívül két másik gyermeket (öt és kilenc éves) súlyos sérülésekkel a torinói kórházba szállítottak, az idősebb kisfiú azonban később belehalt sérüléseibe. A halálos áldozatok között van egy izraeli család öt tagja is – férj, feleség, kétéves kisfiuk és a nő nagyszülei. A házaspár ötéves kisfiát súlyos sérülésekkel ápolják Olaszországban.

A Stresa és az 1420 méter magas Mottarone-hegy között közlekedő függővasutat április 24-én indították újra, miután a koronavírus-járvány idején bevezetett lezárások miatt nem üzemelt. Az olasz La Repubblica hírújság szerint a Ferrovie del Mottarone ügyvédje azt mondta, a függővasúton folyamatosan végeztek karbantartásokat és ellenőrzéseket, a kábeleket 2029-ig nem tervezték cserélni. Az ANSA olasz hírügynökség szerint, a pályán az utolsó jelentősebb probléma 2001-ben, volt  amikor elakadt egy kabin és 40 turistát kellett a magasból kimenteni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek