Nem kell maszkot viselni a rendezvényeken, és éjféltől él a kijárási tilalom 4 millió beoltottnál

A péntek reggeli, Kossuth Rádiónak adott interjújában jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy négymillió beoltottnál, ami szerdára vagy csütörtökre várható, megnyitják a szolgáltatásokat a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. A kormány hétfő reggelre véglegesítette a vonatkozó szabályokat, amelyek értelmében a 4 millió beoltottnál ezek az új intézkedések lépnek életbe:

• A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
• Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
• A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyerekeket is magukkal vihetik.
• A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyerekeket is magukkal vihetik.
• A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
• Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
• A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
• A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.
• A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

A Koronavírus.gov.hu weboldalon elérhető hétfő reggeli bejegyzésben hozzáteszik, hogy "ezen intézkedések jelentős része védettséghez (védettségi igazolványhoz) kötött", vagyis a fertőzésen átesett, de be nem oltott emberekre is vonatkoznak ezek a rendelkezések. 

Egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk, és fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások is. A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja – fogalmaznak a kormányzati közleményben.

A szabályok a Magyar Közlönyben is megjelentek, amelyben az is olvasható, hogy „a zenés-táncos rendezvény e rendelet alkalmazásában nem minősül kulturális rendezvénynek", így a vendéglátóhelyeken továbbra sem lehet ilyet rendezni. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek