Járványkörkép: Szlovéniában nyitnak a teraszok, Cipruson karantént rendeltek el

Szlovéniában kinyithatnak a kerthelyiségek, melyek 7 és 19 óra között működhetnek. A járvány által kevésbé sújtott régiókban további enyhítések lehetségesek, ahol a helyzet engedi, ott akár az éttermek belső helyiségeit is használhatják a vendégek, de csak azok, akik a belépéskor negatív koronavírus-tesztet, oltási igazolást vagy korábbi fertőzésről és gyógyulásról szóló igazolást mutatnak fel. A vendéglátóhelyek üzemeltetői szerint ezek nem teljesíthető elvárások, ezért enyhébb intézkedéseket várnak a kormánytól.

Kávézók PiranbanForrás: AFP/Jure Makovec

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 2384-gyel 675 904-re, Koszovóban 356-tal 103 154-re, Észak-Macedóniában 489-cel 149 717-re, Montenegróban 161-gyel 96 348-ra, Bosznia-Hercegovinában 362-vel 194 732-re, Horvátországban 2529-cel 318 837-re, Szlovéniában pedig kilencszázzal 236 746-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az elmúlt 24 órában Szerbiában 34-gyel 6164-re, Koszovóban nyolccal 2126-ra, Észak-Macedóniában 33-mal 4630-ra, Montenegróban hattal 1457-re, Bosznia-Hercegovinában 39-cel 8178-ra, Horvátországban 46-tal 6784-re, Szlovéniában pedig hattal 4197-re nőtt.

Olaszországban egyedül Szardínia szigete marad "vörös zóna"

Olaszország nagy részén enyhülnek a járványkorlátozások, hétfőtől egyedül Szardínia marad kiemelten veszélyes járványfokozatban, vagyis legalább további egy hétig még vörös zónának számít, ahol napközben is kijárási tilalom van érvényben.

Az 1,6 millió lakost számláló szigeten március elsejétől majdnem teljesen feloldották a korlátozásokat, de az így megugrott járványadatok miatt néhány hét alatt ismét lezárták Szardínia egész területét.
Olaszország többi régiója alacsony járványzónába, úgynevezett sárga fokozatba kerül, kivételt az északi Valle d'Aosta és a déli Puglia képvisel. Ezek tartományok narancssárga, vagyis közepesen veszélyes térségek maradnak.

Április 26-tól az olasz csizmán oldják a korlátozásokat, ami elsősorban a szabadtéri vendéglátás újraindítását jelenti, vagyis a bárok, éttermek teraszainak megnyitását. Újraindul a tantermi oktatás is: az általános iskolások visszatérnek az iskolákba, a 14 év feletti diákok legalább fele személyesen vehet részt a tanórákon. Több mint nyolcmillió tanuló tér vissza az iskolaépületekbe. A fennmaradó korlátozások között szerepel az éjszakai kijárási tilalom este tíz órától reggel ötig.

A lakosság 19,9 százaléka részesült már védőoltásban. Első adagot 11,9 millióan kaptak, további 4,9 millió olaszt pedig már beoltottak másodszor is. A nyolcvan év felettiek valamivel több 51 százalékát sikerült beoltani legalább egy dózissal, a hetveneseknek pedig a 36 százaléka kapott már védőoltást.
Mario Draghi miniszterelnök korábban az idősek beoltásától tette függővé az ország újranyitását.

A hétfőtől kevésbé veszélyesnek számító északi Lombardia tartományban az új típusú koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő betegeknek fenntartott, intenzív osztályon lévő ágyak 46 százaléka továbbra is foglalt. További tizenegy tartományban a kritikus küszöbnek számító harminc százalék felett van az intenzív osztályok kihasználtsága. Pénteken közel 300 ezer teszten majdnem 15 ezer új beteget szűrtek, a halottak száma 342 volt. Tavaly február óta 3,8 millió beteget azonosítottak, a halottak száma meghaladta a 118 ezret olasz földön.

Cinque TerreForrás: Kookay/pixabay.com

Belgium fokozatos nyitást jelentett be

Belgiumban a kávézók és az éttermek május 8-án újra megnyithatják teraszaikat, a reggel 8 óra és este 10 óra között nyitva tartó teraszokon legfeljebb négy ember alkothat egy asztaltársaságot. A teraszokon elhelyezett asztalok számát illetően nem vezettek be korlátozást, az asztalokat azonban egymástól legalább másfél méter távolságra kell elhelyezni. Beltérben még a pultnál sem lehet kiszolgálás.
Szintén május 8-tól akár 50 ember részvételével rendezhető kulturális vagy ünnepi esemény kizárólag szabad téren. A belga kormányzat a színházak és mozik újranyitásának sokak által várt lehetőségét júniusra halasztotta.

A közegészségügyi intézet pénteki tájékoztatásában az intenzív ellátás közelgő túlterheltségére figyelmeztetett, az intenzív osztályok mintegy kettőezer ágyából jelenleg 900-nál is többet a koronavírussal fertőzött betegek foglalnak el, ami jelentősen csökkenti az egyéb betegségek miatt ellátásra szorulók ápolásának lehetőségeit.

Elmondták azt is, hogy a hét folyamán átlagosan naponta 240 embert szállítottak kórházba koronavírus miatt. Jelenleg 2989 embert ápoltnak kórházban, a két adat nem változott lényegesen egyhetes viszonylatban. Intenzív ellátást 910 betegnél kellett biztosítani, ez a mutató enyhe emelkedést mutat. A héten naponta átlagosan 3578 koronavírussal fertőzött új beteget vettek nyilvántartásba, számuk az előző hét azonos időszakához képest 8 százalékkal csökkent. Belgiumban átlagosan naponta 39,6 ember halt meg a vírus szövődményeiben, ez a múlt hét péntekéhez képest 2,5 százalékos visszaesést jelent. A járvány kezdete óta 964 526 ember szervezetében mutatták koronavírust, és 23 909 haltak meg a vírus okozta betegség szövődményeiben.

Bulgária enyhít a beutazással kapcsolatos korlátozásokon

Bulgária májustól eltörli az országba való beutazás után előírt kötelező karantént, szombattól pedig a szabadtéri sportesemények nyitva állnak a nézők számára, igaz, megelőzés gyanánt egyelőre korlátozásokkal: a befogadóképesség legfeljebb 30 százalékát használhatják ki, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése, valamint a legalább 1,5 méteres távolság tartása egymás között.

Egy héttel később, május 1-től pedig feloldják a beutazóknak kötelező karantént abban az esetben, ha oltási igazolvánnyal vagy friss, negatív teszttel érkeznek, vagy ha az elmúlt hat hónap során átestek a fertőzésen.

Bulgária azután döntött a korlátozások lazítása mellett, hogy az elmúlt egy hónapban csökkent az újabb fertőzöttek száma: míg egy hónapja naponta csaknem 5000 ezer újabb megbetegedést jegyeztek fel, addig az elmúlt nap során 1681 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Mindazonáltal az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint Bulgáriában az elmúlt két hétben egymillió lakosra átlagosan a fertőzéshez köthető 231 haláleset jutott, amivel a balkáni ország a második helyen áll ebben az összesítésben. Bulgária ezenkívül egyike azoknak az országoknak is, amelyekben az oltási kampány a leglassabban halad a világon: a mintegy hétmilliós lakosság mindössze 9,3 százalékát oltották be eddig legalább egy adaggal.

Plovdiv óvárosaForrás: Mariusz Godlewski/pixabay.com

Ciprus ismét karantént rendelt el

Cipruson szigorú karantént rendeltek el a fertőzöttek számának hirtelen emelkedése miatt, továbbá kiterjesztik az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, hogy elejét vegyék a járvány további terjedésének. Az emberek csak munkavégzés céljából tartózkodhatnak a szabadban, akinek nincs engedélye erre, az naponta legfeljebb egyszer hagyhatja el az otthonát. A hatóságok kivételt fognak tenni május elsején, a görög ortodox húsvéti istentiszteletek alkalmával. Ugyanakkor hívők csak korlátozott számban lehetnek jelen a templomokban. Április 26-tól zárva lesznek a fodrászok, az edzőtermek, a színházak, a kávézók, valamint a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletek is.

A karantén egyelőre két hétig lesz érvényben a földközi-tengeri szigeten, miután az elmúlt hónapban növekvő esetszám újbóli tehertételt jelentett a helyi egészségügyi ellátórendszerre. A hatóságok szerint a fertőzöttek számának megemelkedése mögött a koronavírus korábbinál jóval fertőzőbb brit variánsa áll. A mutációt először 2020 decemberében mutatták ki a Ciprusra beutazó emberek szervezetében.

Az éjszakai kijárási tilalom a jövőben a mostani 23 óra helyett 21 órakor fog kezdődni és reggel ötig tart. A mintegy egymillió lakosú Cipruson a járvány kitörése óta 59 792 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 296-an hunytak el a kórban - derül ki az MTI híreiből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek