Vírushírek: Hollandia lazít, kivizsgálták a Janssen-vakcinát

Hollandiában jövő szerdától kezdve a kormány lazítja a korlátozó intézkedéseket, egyebek között megszűnik a három hónapja érvényben lévő kijárási tilalom, és megnyitnak a vendéglátóipari egységek teraszai is. A döntés értelmében az éttermek és bárok egyszerre legfeljebb 50 főt fogadhatnak teraszaikon, amelyek déltől este hatig maradhatnak nyitva, továbbá megnyílnak a nem alapvető árucikkeket kínáló boltok is.

A Lisse melletti tulipánföldeket ellepték a kirándulókForrás: Hans Lucas via AFP/William Lounsbury

Hollandiában az új esetek száma továbbra is magas, a pozitív vírustesztek napi átlaga az utóbbi pár napra nézve közel 6900 volt. A kórházi felvételek száma is emelkedett, jelenleg mintegy 2700 ember szorul ápolásra egészségügyi intézményekben.

Az Európai Gyógyszerügynökség keddi tájékoztatására alapozva Hollandia folytatja az oltást a Johnson & Johnson cég vakcinájával. Hugo de Jonge egészségügyi miniszter megerősítette az ügynökség álláspontját, miszerint az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Ez idáig körülbelül 4,5 millió vakcinát használtak fel a 17,5 millió lakosú országban, az átoltottság 6,3 százalékos. Hollandiában a járvány kezdete óta több mint 1,4 millió ember fertőződött meg, és több mint 20 ezren hunytak el a járvány okozta betegségben.

Az Európai Gyógyszerügynökség a Johnson & Johnson vakcinájáról

Rendkívül ritka esetekben kapcsolat állhat fenn a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és az ugyancsak nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami ügynökség április első felében kezdte meg a Janssen által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaggal végzett beoltást követően jelentett nagyon ritka vérrögképződéses esetek kivizsgálását, miután az Egyesült Államokban addig négy, később további két erre utaló esetet jelentettek.

Az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) véleménye szerint ugyanakkor szükséges a vakcina termékinformációjának frissítése. Javaslatuk szerint az oltóanyag esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina "nagyon ritka mellékhatásaként". "Az egészségügyi szakembereknek és az oltásra váróknak tisztában kell lenniük azzal az eshetőséggel, hogy a beoltástól számított három héten belül nagyon ritka esetekben vérrögök képződése, illetve a trombociták számának csökkenése fordulhat elő" - fogalmaztak.

A jelentett esetek többsége 60 év alattiaknál, többségükben nők között fordult elő az oltást követő két héten belül. A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján azonban konkrét kockázati tényezőt nem azonosítottak - emelték ki. Megjegyezték, hogy a vizsgált esetek hasonlóságot mutatnak az AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem Vaxzevria névre keresztelt oltóanyagánál jelentkező nagyon ritka rendellenességhez. A vérrögképződés szokatlan módon az agy sinus vénáiban, a hasi vénákban és az artériákban fordult elő.

A vérrögképződés egyik elfogadható magyarázata, hogy a vakcina immunválaszt vált ki, amely hasonló állapothoz vezet, mint amely a heparinnal kezelt betegeknél néha előfordul. Az úgynevezett heparin indukálta trombocitopénia (HIT) a heparin kezelés egyik legsúlyosabb szövődménye, mely adott esetben tromboemboliás komplikációkhoz vezet.

Hozzátették, az ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága a vérrögképződés esetleges veszélye esetén az azonnali szakorvosi konzultáció fontosságát hangsúlyozza. Vérrögképződésre, vagy a vérlemezkék alacsony számára utaló jelek korai felismerése elkerülheti ugyanis az esetleges szövődmények kialakulását. A beoltottaknak haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk, ha esetükben légszomj, mellkasi, vagy hasi fájdalom, fejfájás, vagy homályos látás tünetei jelentkeznek, illetve akkor, ha duzzanatot figyelnek meg a lábban, vagy apró vérfoltok jelennek meg a bőr alatt az injekció beadásának helyén kívül.

Végezetül arra emlékeztettek, hogy az amerikai egészségügyi hatóságok a beoltás után néhány nappal hat esetben jelentkező vérrögképződéses rendellenességek nyomán a Johnson & Johnson koronavírus elleni, egydózisú vakcinája alkalmazásának felfüggesztését javasolták. Az esetek közül egy halálos kimenetelű volt. Az Egyesült Államokban mostanáig több mint 7 millió adag Johnson & Johnson-vakcinát adtak be. Az EMA az összes többi Európai Unióban engedélyezett oltóanyaghoz hasonlóan továbbra is figyelemmel kíséri a Jansen vakcinájának biztonságosságát és hatékonyságát, a legfrissebb információkat közli a nyilvánossággal - tették hozzá.

A Janssen vakcinájaForrás: AFP/Frederic J. Brown

A brit kormány gyógyszeres megelőzésre törekszik

A brit kormány ősztől legalább két olyan gyógyszert szeretne forgalomba hozni, amelyek elejét veszik a koronavírus terjesztésének és felgyorsítják a fertőzöttek felépülését - mondta kedden Boris Johnson miniszterelnök. Johnson a Downing Streeten tartott esti sajtótájékoztatóján bejelentette: a kormány külön munkacsoportot hoz létre annak felkutatására, hogy mely vírusellenes szerek bizonyulhatnak a legígéretesebbnek erre a célra.

A kormányfő szerint a munkacsoport feladata klinikai tesztprogramok kezdeményezése olyan vírusellenes megelőző szerek kifejlesztése végett, amelyek tabletta vagy kapszula formájában alkalmazhatók. Az elképzelés az, hogy akiknek a koronavírustesztje pozitív lett, vagy valamilyen módon ki voltak téve a fertőződésnek, otthonukban szedhessék ezeket a gyógyszereket. Boris Johnson szerint e vírusellenes szerek alkalmazásának kettős célja lesz: a vírus további terjedésének és a fertőzésből eredő súlyos megbetegedés kialakulásának megakadályozása.

A brit miniszterelnök részletek nélkül bejelentette azt is, hogy ősztől újabb, az eddig beadott vakcinák hatását tovább erősítő oltási kampány kezdődik Nagy-Britanniában. Mint elmondta, erre azért van szükség, mert jóllehet a nagy-britanniai oltási program már eddig is nagyon sok ember életét megmentette, és nagyon nagy változást eredményezett a járvány dinamikájában, még mindig nincs azonban teljesen pontos kép arról, hogy az eddig kiépített védelem mennyire erőteljes. Hozzátette, hogy a tudományos szakértők körében továbbra is többségben vannak azok, akik szerint valamikor az idei év folyamán számítani kell még egy koronavírus-fertőződési hullámra Nagy-Britanniában. Ezért meg kell tanulni együtt élni ezzel a vírussal, ugyanúgy, ahogy más betegségekkel is együtt él az ország - fogalmazott.

Elmondta ugyanakkor, hogy a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta eddig 33 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát, köztük a 45-49 éves korosztály tagjainak 60 százaléka. Ez az első olyan korosztály, amely nem tartozik a brit kormány mellett működő oltásügyi bizottság (JCVI) elsőbbségi listáján - koruk, egészségi állapotuk vagy foglalkozásuk miatt - leginkább veszélyeztetettként megjelölt lakossági csoportok közé. A 45-49 évesek oltását a brit egészségügyi szolgálat a múlt héten kezdte el, miután az április 15-i határidő előtt sikerült beoltani az 50 év feletti korosztály és a többi magas kockázati csoport mindegyik tagját.

Johnson elmondta azt is, hogy a felnőtt brit lakosság 20 százaléka már a második oltási dózist is megkapta. A brit egészségügyi minisztérium kedd este közzétett részletes adatai szerint az első oltási adagból eddig 33 032 120-an részesültek, közülük 10 425 790-en a második dózist is megkapták, vagyis eddig összesen 43 457 910 adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásokból.
A kormány célkitűzése az, hogy július 31-ig a teljes felnőtt brit lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja az oltás első adagját.

Romániában az előjegyzés könnyítésével próbálják az oltáskampányt felpörgetni

Romániában már meghaladta kedden a koronavírus elleni oltási kampány előjegyzési portálján található szabad helyek száma a várólistákra feliratkozottakét, a hatóságok pedig bejelentették: mobil oltóegységek indításával, vállalati oltópontok nyitásával és az előjegyzés könnyítésével próbálják felpörgetni az oltást.

A kampányt koordináló bizottság szokásos keddi sajtóértekezletén az egészségügyi tárca élén ügyvivői szerepet is betöltő Florin Citu miniszterelnök is részt vett, aki elmondta: Romániának rendelkezésére áll annyi oltóanyag, hogy a beoltottak száma május végéig elérje az ötmilliót, július végéig pedig a tízmilliót, úgyhogy a színházak, vendéglők megnyitása, a koncertek engedélyezése, az utazások lehetősége már csak az oltáskampány ütemének felgyorsításán múlik. Korábbi nyilatkozataiban Citu a tízmilliós küszöb meghaladását szabta a maszkviselési kötelezettség eltörlésének feltételéül.

A kormányfő kijelentette, hogy a médiában rengeteg álhír terjed, és "minden olyan hang", amely hátráltatja az oltáskampányt, a normalitáshoz történő mielőbbi visszatérésre irányuló közös erőfeszítést aknázza alá, ezért a civil szervezetekkel együtt az a céljuk, hogy "kiiktassák" az ellenkezést. Mint elmondta, kedden megállapodott a vállalkozói szféra képviselőivel abban, hogy a vállalatok számára engedélyezendő oltóközpontokban nemcsak az alkalmazottak, hanem a családtagok, sőt a környék lakói is megkaphatják az oltást. A kormányfő kedden a vendéglátósok érdekvédelmi szervezeteivel is egyeztetett. Rámutatott: ahhoz, hogy a nyitva tartást ne kössék már az adott település fertőzési rátájához, alapfeltétel a teljes személyzet beoltása és egy adott átoltottsági szint elérése.

A romániai oltáskampányt koordináló Valeriu Gheorghita katonaorvos elismerte: az internetes előjegyzési portál használata egyesek számára - főleg falun - nehézségekbe ütközik, ezért könnyítik az előjegyzési feltételeket. Lehetővé teszik, hogy egy felhasználó korlátlan számú ember számára foglalhasson időpontot, illetve azt, hogy az emberek személyesen vagy telefonon kérjenek előjegyzést a legközelebbi oltóközpontban.

Szerdától 14 megyében megkezdik tevékenységüket a mobil oltóegységek, amelyek az előre kijelölt helyszíneken és meghirdetett időpontban oltják be egy-egy településen a jelentkezőket. A mobil oltóegységek egyelőre a Moderna vakcináját használják, mert az oltóanyag 2-8 fokos tárolási hőmérséklete lehetővé teszi az egyszerű hűtőszekrények alkalmazását.

A hét végén Déván megnyílik az első autós (drive-thru) oltóközpont, amelyet jövő héten Bukarestben újabbak követnek. Temesváron - ahol az ország első non-stop nyitva tartó oltásközpontja is működik - a hétvégén háromnapos oltásmaratont rendeznek, amelyen 32 ezer dózis Pfizer-vakcinát készítenek elő a jelentkezőknek.

A Hotnews.ro hírportál szerint kedden délben az oltáskampány előjegyzési portálján 212 ezer azonnal elfoglalható szabad hely volt, míg a várólistákon 180 ezren szerepeltek. A legnagyobb szakadék a "kereslet és kínálat" tekintetében az AstraZeneca oltóanyagánál volt (2200 a 61 ezerhez), miközben a Pfizer vakcinát használó oltóközpontok várólistáin 170 ezren szerepeltek, a várakozás nélkül elfoglalható helyek száma pedig nem érte el az ezret. A húszmilliós Romániában eddig 2 millió 675 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük 1 millió 631 ezer a második adag vakcinát is megkapta.

Egészségügyi dolgozók oltása a bukaresti Matei Bals kórházban, 2020 decemberébenForrás: AFP/Daniel Mihailescu

Franciaország túl van a tetőzésen, de a kormány még korainak tartja a lazítást

Franciaország túl van a koronavírus-járvány újabb hullámának tetőzésén, de a kormány még korainak tartaná a korlátozások enyhítését. Olivier Véran egészségügyi miniszter a Le Télégramme című regionális lapban kedden megjelent interjúban elmondta: öt napja megkezdődött a járvány visszahúzódása, a 40 ezret is meghaladó napi esetszám jelenleg átlagosan 33 ezerre, a reprodukciós ráta pedig 0,9 alá csökkent, azaz már nem minden fertőzött adja tovább a vírust.

A tárcavezető ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a kórházban ápoltak számát illetően a "nagyon magas plató vége még nincs közel", mert a napi esetszám csökkenése nem elég gyors. Véran szerint ezért a helyzet még "törékeny". A kórházakban csaknem 32 ezer fertőzöttet ápolnak, és az intenzív osztályok rendelkezésére álló 8 ezer ágyon csaknem 6 ezer súlyos beteg fekszik, ami kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, de több az őszi második hullám tetőzéséhez képest.

Kedd este az egészségügyi tárca azt is bejelentette, hogy a felnőtt lakosság negyede, mintegy 13 millió ember már megkapta az első vakcinadózist, 4,5 millióan (8 százalék) pedig mindkét adagot.
A legtöbb járványügyi szakember szerint még mindig túl sok a fertőzött ahhoz, hogy a vírus tényleges megfékezéséről lehessen beszélni, és attól is tartanak, hogy az iskolák jövő heti újranyitása miatt ismét megemelkedhet a napi esetszám.

A miniszter mindenesetre arra kérte a franciákat, hogy továbbra is tegyenek meg minden erőfeszítést azért, hogy az egy hónappal ezelőtt bevezetett korlátozások, mindenekelőtt a tíz kilométeres körzeten túli lakhelyelhagyási és az éjszakai kijárási tilalom mielőbb meghozza a gyümölcsét. Olivier Véran ugyanakkor megerősítette, hogy a kormány előzetes bejelentésének megfelelően a kisiskolások 11 éves korig jövő hétfőn visszatérhetnek az iskolapadokba, a felsőbb osztályokba járóknak és a középiskolásoknak május 3-án indul újra az oktatás személyes jelenléttel. "Május közepétől elképzelhető az intézkedések egy részének enyhítése" - mondta a tárcavezető, aki szerint régiónként különböző időpontokban kellene felfüggeszteni a korlátozásokat.

Emmanuel Macron államfő korábban jelezte, hogy a csaknem nyolc hónapja zárva tartó vendéglátóhelyek teraszai és a múzeumok újranyitásával kezdődhet május közepén a korlátozások fokozatos enyhítése, de más részleteket nem közölt, és a nyitás feltételeit (esetszám, oltottak vagy kórházi betegek száma) sem részletezte. A nem alapvető termékeket árusító boltok megnyitásának időpontja egyelőre nem ismert.

Moszkvában romlik a helyzet

Romlott az elmúlt két-három hétben a koronavírus-járványhelyzet az orosz fővárosban - közölte Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester. Közölte, hogy Moszkva programot indított az idősebb korosztályok beoltásának ösztönzésére; a 60 évesnél idősebb fővárosiak a vakcina beadatását követően kedvezményekben részesülhetnek az üzletekben és a gyógyszertárakban. Szobjanyin szerint a moszkvai kereskedelmi kamara aggodalmát fejezte ki a város lezárásának lehetőségével kapcsolatban, ezért támogatja a kezdeményezést.

Moszkvában február 12-én kétezer alá csökkent a naponta újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, ám áprilisban ismét meghaladta ezt az értéket. Kedd volt az első nap április 15. óta, amikor ismét kétezernél kevesebb, 1996 új fertőzöttet mutattak ki. Az új koronavírusos fertőzést az orosz fővárosban eddig 1 068 048 ember kapta el és 17 754 ember halt bele.

Az orosz operatív törzs által kedden közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9631-gyel 4 718 854-re emelkedett.
A napi növekmény 0,17 százalék, az új esetek 12,6 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek szám 269 318-ra csökkent, a halálos áldozatoké 379-cel 106 307-re, a felépülteké pedig 9631-gyel 4 343 229-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 126,2 millió, az elmúlt napokban pedig mintegy 184 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 512 739 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. Szergej Sojgu védelmi miniszter kijelentette, hogy az orosz fegyveres erőknél eddig több mint 650 ezer katonát, családtagot és polgári alkalmazottat oltottak be.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek